Kalniņa-Lukaševica: Krievijas kodolieroču izvietošana Baltkrievijā radīs tiešas sekas reģiona drošībai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Baltkrievijas pašpasludinātais prezidents Aleksandrs Lukašenko.
Baltkrievijas pašpasludinātais prezidents Aleksandrs Lukašenko. Foto: Drop of Light/Shutterstock

Otrdien Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) debatēs Saeimas priekšsēdētāja biedre, Latvijas delegācijas EPPA vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica (JV) pauda, ka jāsaglabā spiediens uz Aleksandra Lukašenko režīmu Baltkrievijā, tajā skaitā, sankcijas, jo Lukašenko atbalsta Krieviju tās izvērstajā karā pret Ukrainu.

Kalniņa-Lukaševica norādīja arī uz Lukašenko režīma īstenotajām represijām pret pilsonisko sabiedrību un organizēto hibrīduzbrukumu Eiropas Savienības robežai, informēja Saeimas Preses dienestā.

Kalniņa-Lukaševica uzsvēra, ka Krievijas kodolieroču izvietošana Baltkrievijā radīs tiešas un ilgstošas sekas tās neatkarībai, kā arī reģiona drošībai.

Latvijas politiķe vērsa uzmanību, ka, jo ilgāk Lukašenko režīms ir pie varas, jo mazāka iespējamība Baltkrievijā atgriezties demokrātijai. 2020.gada krāpnieciskās vēlēšanas radīja sabiedrības sašutumu, un tā vietā, lai sadarbotos ar pilsonisko sabiedrību, režīms vardarbīgi apspieda mierīgos protestus, atgādināja Saeimas priekšsēdētāja biedre.

Nelegāli aresti, aizturēšanas, spīdzināšanas un necilvēcīga, degradējoša izturēšanās, īpaši pret politiskajiem oponentiem, Baltkrievijā noris regulāri un organizēti, atzīmēja Kalniņa-Lukaševica.

Daudzi no baltkrieviem bija spiesti pamest savu valsti, rodot patvērumu kaimiņvalstīs, tostarp Latvijā, atgādināja Latvijas delegācijas vadītāja.

"Plaukstoša, demokrātiska un brīva Baltkrievija ir mūsu visu interesēs, tāpēc mums jāatbalsta Baltkrievijas demokrātiskā sabiedrība kā vien varam," pauda Kalniņa-Lukaševica, uzsverot, ka Latvija turpinās atbalstu Baltkrievijas demokrātiskajai kustībai.

EPPA sanāksmē no Latvijas piedalās delegācijas vadītājas vietnieks Normunds Dzintars (NA), pastāvīgā pārstāve Ieva Brante (AS) un pārstāvju aizstājēji Andris Bērziņš (ZZS), Edmunds Cepurītis (P) un Ričards Šlesers (LPV).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu