Kipras prezidents noteicis "nulles tolerances" politiku pret vietējiem, kuri palīdz Krievijas pilsoņiem apiet sankcijas (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: vatolstikoff/Shutterstock

Pret Kipras pilsoņiem un uzņēmumiem, kas palīdz izvairīties no starptautiskajām sankcijām, kas piemērotas Krievijai pēc atkārtotā iebrukuma Ukrainā, tiks īstenota "nulles tolerances" politika, paziņojis Kipras prezidents Niks Hristodulidis.

Hristodulidis uzsvēra, ka viņa administrācijas mērķis ir nosargāt Kipras kā uzticama biznesa un finanšu centra vārdu pēc nesenajiem ASV un Lielbritānijas lēmumiem iekļaut grupu Kipras pilsoņu un Kiprā reģistrētu uzņēmumu "melnajā sarakstā" ar tām personām un iestādēm, kas palīdz Krievijas oligarhiem izvairīties no sankcijām.

Hristodulidis preses konferencē, kas tika organizēta par godu 100.dienai prezidenta amatā, sacīja, ka šī situācija ir iespēja Kiprai atjaunot savu reputāciju kā finanšu mezglam, kas saista Austrumus un Rietumus, Eiropas tirgu ar Tuvajiem Austrumiem, Āziju un Āfriku.

"Mūsu valsts uzticamība ārvalstīs ir ārkārtīgi svarīga, lai mēs varētu piesaistīt kvalitatīvas investīcijas, kas mūsu valstij dotu ienākumus, radītu jaunas, kvalitatīvas darbavietas un daudz ko citu," sacīja prezidents.

ASV un Lielbritānija 12.aprīlī un 19.maijā nāca klajā ar sarakstiem, kuros iekļauti Kipras juristi, uzņēmēji un uzņēmumi, kas, pēc Vašingtonas un Londonas domām, ir daļa no sankciju apiešanas tīkla, kas 20 valstīs atbalsta Krievijas miljardierus Ališeru Usmanovu un Romānu Abramoviču.

Pēc šo sarakstu publiskošanas Kipras valdība centusies uzspodrināt savu iedragāto reputāciju, solot stingri turēties uz pareizā ceļa.

Hristodulidis sacīja, ka Kipra "atrodas pareizajā vēstures pusē", pilnībā atbalstot starptautiskās sankcijas pret Krieviju, bet neizrādīja nekādu gatavību piegādāt Ukrainai Kipras rīcībā esošos padomju laika tankus, bruņumašīnas un pretgaisa aizsardzības raķešu baterijas apmaiņā pret jaunāku Rietumu militāro aprīkojumu.

Hristodulidis sacīja, ka viņa administrācija "neveiks nekādas darbības, kas atstātu Kipras Republiku bez bruņotajiem spēkiem", kamēr Turcija turpinās uzturēt vairāk nekā 35 000 karavīru Kipras ziemeļos.

Viņš piebilda, ka valdība koncentrējas uz savu jūras un gaisa spēku stiprināšanu, bet plašāk nepaskaidroja.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu