Baidens Sji salīdzina ar citiem diktatoriem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Džo Baidens, uzrunājot Demokrātiskās partijas ziedotāju pieņemšanas dalībniekus, žurnālistu klātbūtnē Ķīnas līderi Sji Dzjiņpinu pielīdzinājis citiem diktatoriem.

Finansējuma vākšanas pasākumā Kalifornijas štata ziemeļos Baidens sacīja, ka Sji saniknoja februārī notikušais incidents, kad ASV iznīcinātāji notrieca Ķīnas balonu. Vašingtona apgalvoja, ka tas bijis spiegošanas balons, kamēr Pekina uzstāja, ka tā mērķi bijuši pētnieciski.

"Sji Dzjiņpins tik ļoti sašuta par to, ka es notriecu to balonu, kurā bija divi vagoni spiegošanas aprīkojuma, jo viņš nezināja, ka tas tur atrodas," teica Baidens.

"Nopietni, diktatorus ļoti apkauno tas, ka viņi nezina, kas notiek," sacīja ASV prezidents.

Tādus izteikumus Baidens pauda dažas dienas pēc tam, kad ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens vizītē Pekinā centās atjaunot saziņas kanālu, lai izvairītos no divu pasaules lielvaru konflikta.

Ķīnas un ASV daudzšķautņainā sāncensība pēc februāra balona incidenta kļuva par plašu diplomātisku krīzi.

Komentējot Baidena izteikumus, Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāve Mao Nina žurnālistiem teica, ka tie ir "ārkārtīgi absurdi un bezatbildīgi, ar tiem būtiski tiek pārkāpti pamata fakti, diplomātiskais protokols un Ķīnas politiskā cieņa".

Viņa tos nodēvēja par "atklātu politisku provokāciju" un pauda "stingru neapmierinātību un skaidru noraidījumu".

Tāpat Baidens ziedotāju pasākumā noraidīja Ķīnas ekonomisko spēku, sakot, ka tai ir "reālas ekonomiskas grūtības".

ASV prezidents pauda pārliecību, ka Sji vēlas atjaunot abu valstu attiecības, un uzteica Blinkenu par vizītē paveikto, vienlaikus sakot, ka paies laiks, līdz valstu attiecības uzlabosies.

Tāpat, Baidena vērtējumā, Sji nav apmierināts ar ASV prezidenta ierosinājumu stiprināt Austrālijas, Indijas, Japānas un ASV sadarbību Dienvidķīnas jūrā un Indijas okeānā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu