Rožukalne: NEPLP lēmums TVNET GRUPAS lietā veicina sabiedrības neuzticēšanos (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Anda Rožukalne
Anda Rožukalne Foto: Zane Bitere / LETA

Raidījumā "Kas notiek Latvijā" trešdien, 21. jūnijā, norisinājās asa diskusija par Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) neseno lēmumu piespriest naudas sodu TVNET GRUPAI.

Trešdienas, 21. jūnija, vakara raidījumā "Kas notiek Latvijā?" pirmajā daļā uz sarunu bija aicināti vairāki politiķi. Diskusijas tika risinātas par vairākiem aktuālajiem jautājumiem Latvijā, piemēram, par nodarbinātības jautājumiem un nelaulātu pāru attiecību regulējumu.

Tā kā Latvijā no darba tirgus ir izslēgts pusmiljons cilvēku, piemēram, jaunās māmiņas, šie cilvēki ir jāapmāca, subsidējot darbavietas uzņēmumos, pauda politiķis Kaspars Briškens. Viņaprāt, nepieciešams atvieglot birokrātiskās prasības attiecībā uz augsta kalibra speciālistiem no ārzemēm.

Savukārt nākamnedēļ ar tieslietu ministri ir plānots apspriest piedāvājumu par regulējumu nelaulātu pāru tiesību aizsardzībai, pastāstīja Viktors Valainis no ZZS. 

Tomēr asākas diskusijas notika raidījuma otrajā daļā, kur tika diskutēts jautājums par NEPLP lēmumu piemērot sodu TVNET GRUPAI. 

Latvijas Reģionālo mediju asociācijas valdes locekle Ivonna Plaude uzskata, ka padome pārmērīgi vēlas regulēt mediju darbu, slēpjoties aiz vārdiem par valsts drošību, un sods TVNET GRUPAI esot pēdējais piliens. 

NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš kategoriski noliedz pārmetumus, ka padome būtu pārkāpusi savas pilnvaras. Viņš uzsvēra, ka tādi pārmetumi ir apvainošana kriminālpārkāpumā.

Āboliņš norādīja, ka pagājušajā gadā NEPLP piemērojusi tikai vienu sodu par medija saturu, un līdzīgi esot arī šogad. 

Lēmums TVNET GRUPAS lietā un arī vairāki citi NEPLP lēmumi veicinot sabiedrības neuzticēšanos mediju videi, pauda RSU profesore, Sabiedrisko elektronisko mediju ombuds Anda Rožukalne. 

Jau ziņots, ka NEPLP piesprieda 8500 eiro administratīvo sodu TVNET GRUPAI par, tās ieskatā, nepareizu vārda "deportācija" lietošanu RUS TVNET raidījumu ciklā "Kto vam platit?"/"Кто вам платит?" ("Kurš jums maksā?"). Turklāt šo vārdu lietojis nevis pats medijs, bet intervējamais Saeimas deputāts.

TVNET GRUPAS galvenais redaktors Toms Ostrovskis iepriekš norādīja, ka šāda NEPLP rīcība grauj Latvijas demokrātijas pamatus un medijs NEPLP lēmumu pārsūdzēs tiesā.

Vairākas ar mediju jomu saistītas organizācijas ir aicinājušas atcelt sodu, jo uzskata to par cenzūru un draudu mediju un vārda brīvībai. Savukārt NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš paziņojis, ka to nedarīs.

NEPLP padomē strādā Āboliņš, Aurēlija Ieva Druviete, Ieva Kalderauska, Andis Plakans un Ilva Milzarāja.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu