Medijs: Prigožinam sistēmā vairs nebija vietas (4)

TVNET/Meduza
CopyLinkedIn Draugiem X
"Vagner" dibinātājs Jevgeņijs Prigožins
"Vagner" dibinātājs Jevgeņijs Prigožins Foto: Ekrānuzņēmums no video

"Vagner" grupējuma dumpis tika sākts tāpēc, ka Krievijas vadība atteicās pildīt līdera Jevgēnija Prigožina izvirzītās prasības un viņš kļuva valstij neizdevīgs, vēsta medijs "Meduza".

Sestdien negaidīti aprāvās algotņu grupējuma "Vagner" dumpis ceļā uz Maskavu. Vagnerieši jau bija pārņēmuši militāros objektus Rostovā, kad nāca grupējuma līdera Jevgēnija Prigožina paziņojums par atkāpšanos no mērķa.

Prigožins vēstīja, ka viņš izlēmis atkāpties, lai "netiktu izlietas krievu asinis", tomēr medijs "Meduza" apgalvo, ka tam varētu būt arī citi iemesli. 

Jau pirms dumpja sākšanas ar Prigožinu esot sazinājusies Kremļa militārā vadība, prezidenta administrācijas darbinieki, Zemessardzes vadība un viņam pietuvinātas amatpersonas.

Prigožina prasības telefonsarunās esot vērtētas kā nesaprotamas: atstādināt no amata Krievijas aizsardzības ministru Sergeju Šoigu, Krievijas vadībai neiesaistīties "Vagner" lietās un sniegt grupējumam lielāku finansējumu. 

Medijs vēsta, ka pēc šādām prasībām "Vagner" līderim sistēmā vairs nebija vietas. Pat ja kaut kādā veidā viņam būtu izdevies saņemt dzīvības un biznesa saglabāšanas garantijas, viņš negribēja zaudēt, tādēļ esot sācis dumpi.

"Vagner" kolonnas pirms atkāpšanās esot atradušās netālu no Okas upes, kur Krievijas armija un Zemessardze sākušas veidot pirmo aizsardzības līniju pret vagneriešiem.

Pēc Krievijas valdībai pietuvināto Medūzas sarunu biedru domām, Prigožins, visticamāk, sapratis, ka "pārsniedzis mēru", un sāka sarunas ar lielu amatpersonu grupu, kurā bija arī Krievijas prezidenta administrācijas vadītājs Antons Vaino, Krievijas Drošības padomes sekretārs Nikolajs Patruševs un Krievijas vēstnieks Baltkrievijā Boriss Grizlovs.

Šīs grupas līderis bija Aleksandrs Lukašenko. Saskaņā ar Kremlim tuvu stāvošu avotu, Prigožins uzstāja, ka sarunās jāpiedalās arī pašām "augstākajām amatpersonām", tomēr medija rīcībā esošā informācija liecina, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins ar Prigožinu vairs neesot vēlējies runāt.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu