Pirms 50 gadiem divi britu jūrnieki iekāpa sešus metrus garā, divus metrus augstā un trīs metrus platā tērauda “mucā”, nolaidās 480 metru dziļumā okeānā 240 kilometrus no Īrijas krastiem un pēc astoņām stundām kļūmes dēļ tur iesprūda. Tumsā un šaurībā abiem jūrniekiem nekas cits neatlika, kā gaidīt glābējus un taupīt skābekli. Tikai pēc 84 stundām - 12 minūtes pirms beigtos skābeklis - viņiem atkal izdevās ieraudzīt dienas gaismu.

1973. gada 29. augustā kanādiešu dziļūdens zemūdene “Pisces III” divu vīru vadībā iesprūda 480 metru dziļumā - tālu Atlantijas okeānam piederīgajā Īrijas jūrā. Jūrniekiem – bijušajam Lielbritānijas Karaliskās flotes virsniekam, zemūdens vecākajam pilotam Rodžeram Malisonam (35) un inženierim-pilotam Rodžeram Čepmenam (28) – tā bija ikdienišķa nolaišanās okeāna dzīlēs, lai ieklātu transatlantisko telekomunikāciju kabeli. Tomēr tad viss nogāja greizi.

Tas, kas notika nākamajās trīs dienās, piesaistīja visas pasaules uzmanību, kas, elpu aizturējusi, vēroja, kā britu, amerikāņu un kanādiešu nirēju komandas cenšas izglābt okeāna dzīlēs iesprostotos jūrniekus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X