Kā “Apollo” astronauts kosmosā reiz gandrīz nozaudēja savu laulības gredzenu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
"Apollo 16" astronauts Kens Metinglijs
"Apollo 16" astronauts Kens Metinglijs Foto: Wikimedia Commons

Kosmosā mēs esam nejauši nozaudējuši daudzas lietas. Arī apzināti tur esam palaiduši šo to. Tomēr daudzi nezina, ka 1972. gadā NASA astronauts Kens Metinglijs kosmosā teju pazaudēja pats savu laulības gredzenu.

Iedomājies - tu pārrodies mājās no darba bez laulības gredzena. Sieva, zināms, dusmīga, baras, prasa, kur gredzens. Greizsirdīga paliek un tā. Tu, sviedriem pār muguru līstot, skaidro, ka nozaudēji. Kur? Kosmosā...

Nē, nu es vai tu par tik saltiem un bezkaunīgiem meliem krietni dabūtu pa rīkli, bet varbūt vieglāk sveikā tiktu cauri “Apollo” astronauti. Lūk, Kens Metinglijs 1972. gadā patiešām esot gandrīz pazaudējis savu laulības gredzenu.

“Apollo 16” misijas Mēness moduļa pilots Čārlzs Djūks izdevumam “Wired” pastāstīja, kā Metinglijs nozaudēja un pēc tam atrada savu gredzenu. Djūks ir viens no 12 cilvēkiem, kas staigājuši pa Mēness virsmu.

Gredzenu Metinglijs pazaudēja misijas otrajā dienā, un, lai kā meklēja, neviens no komandas to nespēja atrast.

Kens Metinglijs atklātā kosmosā
Kens Metinglijs atklātā kosmosā Foto: Wikimedia Commons

“Tas vienkārši kaut kur peldēja. Neviens no mums to nespēja atrast,” stāstīja Djūks.

Tomēr Metinglijs nepadevās, un misijas 11. dienā liktenis viņam uzsmaidīja. Kad Djūks devies pārbaudīt, vai Metinglijam viss kārtībā pēc izgājiena kosmosā, viņš pamanīja, ka gredzens lidinās pie kosmosa kuģa durvīm. Viņš centās to satvert, bet tas atsitās pret sava īpašnieka galvu un ielidoja atpakaļ kosmosa kuģī. Pēc dažām minūtēm Djūkam to izdevās notvert.

Lai arī tā bija tikai veiksme un fizika, pavisam skaidrs, ka Metinglijs un viņa sieva ir priecīgi par to, ka gredzens tika atgūts tik dīvainā veidā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu