Serbija atbrīvojusi aizturētos Kosovas policistus

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Serbijas ārlietu ministrs Ivica Dačičs
Serbijas ārlietu ministrs Ivica Dačičs Foto: KOCA SULEJMANOVIC/EPA

Belgrada pirmdien, 26. jūnijā atbrīvojusi trīs Kosovas policistus, kurus šomēnes aizturēja Serbijas drošības spēki.

Belgrada apgalvoja, ka policisti tika aizturēti Serbijas teritorijā, bet Priština uzstāja, ka policisti tika nolaupīti Kosovas teritorijā.

"Mēs apstiprinām, ka trīs nolaupītie policisti ir atbrīvoti. Lai gan mēs priecājamies, ka viņi var atgriezties pie savām ģimenēm, šī nolaupīšana ir nopietns cilvēktiesību pārkāpums un par to ir jāsoda," sociālajos medijos paziņoja Kosovas premjerministrs Albins Kurti. Serbijas tiesa pirms tam paziņoja, ka trim policistiem ir izvirzītas apsūdzības, bet viņu aizturēšana ir izbeigta.

Serbija faktiski zaudēja kontroli pār galvenokārt albāņu apdzīvoto Kosovu 1999.gadā pēc NATO militārās iejaukšanās Kosovas konfliktā, bet 2008.gadā Priština vienpusējā kārtā pasludināja neatkarību no Serbijas. Tomēr Belgrada bijušo provinci joprojām uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu.

Aprīlī notikušajās vēlēšanās četrās ziemeļu municipalitātēs, kurās etniskie serbi sastāda vairākumu, par mēriem tika ievēlēti albāņi, jo serbi vēlēšanas boikotēja. Kosovas varasiestāžu mēģinājumi panākt ievēlēto albāņu iecelšanu mēru amatos pamatā serbu apdzīvotajās municipalitātēs maijā izsauca nemierus, kuru laikā ievainojumus guva 30 NATO miera uzturētāji.

Situāciju vēl vairāk nokaitēja trīs Kosovas policistu aizturēšana.

Kurti valdība sākusi cīņu pret kontrabandu pāri Kosovas ziemeļu robežai, un apsūdzējusi Serbiju, ka tā izmanto organizēto noziedzību un nelegālo tirdzniecību, lai kontrolētu Kosovas ziemeļu apgabalus, kuros pārsvarā dzīvo serbi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu