Neandertālieši ēda bērnus (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Neandertālietis ar bērnu pičpaunā
Neandertālietis ar bērnu pičpaunā Foto: Reuters/ScanPix

Alā Spānijas ziemeļaustrumos arheologi atraduši kārtējos pierādījumus tam, ka neandertālieši piekopa kanibālismu.

Pie šā atklājuma pētnieki nonāca pēc tam, kad alā bija atraduši aptuveni 52 tūkstošus gadu senas neandertāliešu atliekas. Lai arī kanibālisms neandertāliešu vidū nav bijusi populāra nodarbe, tomēr pierādījumi liecina, ka dažās vietās Eiropā tas tika piekopts. Visticamāk, nākotnē tiks atrasti vēl vairāki pierādījumi par kanibālisma gadījumiem, raksta "Newsweek".

Arheoloģisko izrakumu laikā tika atrasti neandertāliešu jaunieša galvaskausa aizmugurējās daļas fragmenti. Šīs ir ceturtā indivīda atliekas, kas atrastas šajā vietā kopš 2016. gada. Iepriekšējie indivīdi bija 6-7 un 11 gadus veci, bet viens – pavecāks neandertālietis. Visas atrastās neandertāliešu atliekas ir nedaudz vairāk kā 52 tūkstošus gadu senas.

Atliekas bija izkaisītas pie alas ieejas un sajauktas ar citu dzīvnieku kauliem un zobiem, kurus neandertālieši medīja. Sākotnēji pētniekiem bija grūti saprast iemeslu, kāpēc tur atradās neandertāliešu atliekas, tomēr tālākā izmeklēšana atklāja griezuma pēdas uz atslēgas kauliem. Pētnieki secināja, ka šīs griezuma pēdas radušās kanibālisma rezultātā. Par to liecina arī citas pazīmes, piemēram, ka neandertāliešu kauli sajaukti ar dzīvnieku kauliem, kā arī tie ir ļoti fragmentāri.

Viss liecina par to, ka neandertālieši alā mielojušies ar citiem neandertāliešiem – ļoti iespējams, ka ar saviem radiniekiem.

Šis nav pirmais pierādījums par kanibālismu neandertāliešu vidū, tomēr pirmais Katalonijā. Kopumā Eiropā apstiprināti, uz spēcīgiem pierādījumiem balstīti ir aptuveni 10 kanibālisma gadījumi neandertāliešu vidū.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu