EKSKLUZĪVI KLIK Hersonā turpinās ikdienas apšaudes, iedzīvotājiem bailes par okupantu veselo saprātu

Jānis Vingris
, TVNET žurnālists, režisors
CopyLinkedIn Draugiem X
Hersonas iedzīvotāja
Hersonas iedzīvotāja Foto: Ekrānšāviņš

Hersonietis Igors, par kura dzīvi kara nomocītajā pilsētā vēstījām februāra beigās, šodien TVNET tiešsaistes žurnālam KLIK atklāj pilsētā notiekošo 22 dienas pēc Kahovkas hidroelektrostacijas uzspridzināšanas.

Šodien Hersonā ir tāda pati situācija kā pēdējos astoņus mēnešus – pastāvīgi saspringta. Ja spriedze, kas bija saistīta ar plūdiem pēc Kahovkas hidroelektrostacijas nopostīšanas, ir zudusi, tad spriedze, kas apšaudes dēļ pavada Hersonas iedzīvotāju dzīvi, ir atgriezusies. Apšaudes turpinās gandrīz katru dienu. Praktiski katru dienu civiliedzīvotāji iet bojā un tiek ievainoti.

Šobrīd ūdens no visiem applūdušajiem pilsētas rajoniem ir pazudis, un teritorijas, kas bija pārplūdušas, tagad tiek attīrītas. Pilsētas Salas rajona daļa, kur atrodas daļa privātā sektora māju, iedzīvotājiem joprojām nav pieejama. Pašlaik teritorija tiek attīrīta un notiek atmīnēšana.

Plūdi nozīmēja ne tikai ūdens līmeņa paaugstināšanos, bet arī aktīvu ūdens kustību, kas no Kahovkas ūdenskrātuves aiznesa atkritumus uz Dņipras grīvu un Melno jūru. Arī daļa Hersonas tika pārklāta ar dūņām, dubļiem un gružiem.

Patlaban Dņipras līmenis pie Hersonas ir sasniedzis līmeni, kāds tas bija pirms aizsprosta uzspridzināšanas. Ūdens ir pazudis gandrīz no visām pilsētas teritorijām, ieskaitot Salu. Visā Salā tiek veikti attīrīšanas darbi, arī mīnu identificēšana un iznīcināšana. Viss kreisais krasts pirms tam bija nomīnēts, un plūdu laikā mīnas un sprāgstošā munīcija nonāca pilsētā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu