Sausuma dēļ iznīkušas meža platības (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Ilgstošā sausuma un pavasaru salnu dēļ daļa jaunaudžu ir iznīkušas, informēja Latvijas Meža īpašnieku biedrībā (LMĪB).

LMĪB pārstāvji norāda, ka meža atjaunošana galvenokārt notiek martā, aprīlī un maija sākumā, kad augsnē saglabājas mitrums.

Šogad dažas ļoti siltas dienas aprīlī veicināja lapu izplaukšanu bērzu stādiem, bet vēlāk tie apsala stiprajās salnās, tādējādi novājinot jaunos kociņus. Tikmēr smilšainākās un mālainākās augsnēs stādītās meža platības ir iznīkušas sausuma dēļ.

Tāpat ir cietuši arī stādījumi neizmantotās lauksaimniecības zemēs, kur bojājumu apjoms varētu būt 30-40% no iestādītām platībām, lēš LMIB pārstāvji.

LMĪB informē, ka tā kopā ar Latvijas Kokrūpniecības federāciju aicinās Zemkopības ministriju kopīgi domāt par risinājumiem, lai atbalstītu iznīkušo platību atjaunošanu.

Kā piemēru biedrībā min Lauku attīstības plāna atbalsta pasākumu mežsaimniecībai dabas katastrofās iznīkušo mežaudžu atjaunošanai, kas būtu atbalsts un motivējošs pasākums meža īpašniekiem ātrāk atjaunot iznīkušās platības.

Vienlaikus, ņemot vērā mizgraužu izplatību un sausuma negatīvo ietekmi, būtu jānodrošina pietiekams finansējuma apjoms atbalsta pasākumam, norāda LMĪB.

LMĪB valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks skaidro, ka meža īpašnieki rēķinās, ka kāda daļa meža atjaunošanas darbu var neizdoties un tādēļ būs jāveic iestādīto kociņu papildināšana, bet šī gada situācija ir īpaši nelabvēlīga un meža atkārtota atjaunošanas prasīs lielus līdzekļus, lai atjaunotu iznīkušo mežaudzi.

Viņš norāda, ka atkārtota meža stādīšana iznīkušajās platībās prasa lielu darbu, tostarp gatavošanās darbi jāveic laicīgi- jāpasūta stādi un jānolīgst pakalpojumu sniedzēji darbam īsajā pavasara stādīšanas laikā. Meža atjaunošanas kopējās izmaksas sasniedz aptuveni 1300 eiro par hektāru.

Vienlaikus LMĪB uzsver, ka patlaban ir īpaši svarīgi apsekot meža platības, gan lai novērtētu, vai egļu audzēs nav redzami mizgraužu svaigi invadēti koki, gan apsekotu atjaunotās un ieaudzētās platības, kas varētu būt bojātas sausuma dēļ.

LMĪB ir Latvijas lielākā un nozīmīgākā nacionāla un starptautiska līmeņa meža īpašnieku un to apsaimniekotāju vienojošā organizācija, kas ir dibināta 2005.gadā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu