IZM: Finansējuma pārdale veselības aprūpei neietekmēs zinātnes nozari (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša
Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša Foto: Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja

Finansējuma pārdale no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) budžeta veselības aprūpei neietekmēs ilgtermiņa finansējumu zinātnei un augstākajai izglītībai, vēstīja IZM.

Veselības ministrijas (VM) vajadzību finansēšanai IZM kopumā radusi 7 751 533 eiro. No tiem lielākā daļa resursa ietaupījuma jeb 5 213 282 eiro konstatēta budžeta apakšprogrammā "Valsts pētījumu programmas", tai skaitā 4 400 000 eiro no prioritārā pasākuma "Valsts pētījumu programmas īstenošana", jo lielāko daļu no kopējā šai prioritātei paredzētā finansējuma iecerēts apgūt šī gada otrajā pusē.

IZM arī prognozē, ka valsts pētījumu programmā šogad iespējams pārpalikums 813 282 eiro apmērā, kas tiks novirzīts VM.

Par 1 175 749 eiro tiks samazināts finansējums starpnozaru pasākumam nodrošināt vispārējās aprūpes māsas profesijas ieviešanai. Ministrijā norādīja, ka papildus medmāsu uzņemšana plānota šī gada rudenī nevis martā, kā bija iecerēts iepriekš.

Par 722 429 eiro tiks samazināts arī finansējums sociālo stipendiju fondam "Studētgods", jo pērn stipendijas tika nodrošinātas mazākā apjomā, nekā plānots, līdz ar ko ministrija prognozē līdzīgu tendenci arī šogad.

Vēl 6845 eiro ietaupīti, samazinot ārvalstu komandējumu izdevumus par 5% ministrijas padotības iestādēm, tai skaitā Latvijas Zinātnes padomei.

Veselības aprūpes vajadzībām tiks novirzīti arī 544 571 eiro no prioritārā pasākuma "Finansējuma palielināšana izglītojamo ēdināšanai no 1. līdz 4.klasei) un 88 657 eiro, kas tikuši ietaupīti sakarā ar noteikto brīvdienu 29.maijā.

Lai arī iepriekš izskanēja informācija, ka viens no avotiem, no kuriem notikusi finanšu pārdale ietaupījumu rezultātā, ir pasākumi pārejai uz mācībām latviešu valodā, IZM Izglītības departamentā norādīja, ka budžeta pārdalē šiem pasākumiem atvēlētie līdzekļi netiks aiztikti un pasākumi netiks ietekmēti.

Valdība pirms nedēļas atbalstīja papildu 140 miljonu eiro pārdali veselības aprūpei, tostarp 8 miljoni eiro no šīs summas iegūti no IZM budžeta.

Pret šādu pārdali iebilda Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība un Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība, norādot, ka finansējums trūkstot pašā izglītības un zinātnes nozarē.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu