Viļņas samits: deklarācija nedrīkst ļaut Krievijai justies kā uzvarētājai, brīdina Lietuvas premjere

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas Ministru prezidente Ingrīda Šimonīte
Lietuvas Ministru prezidente Ingrīda Šimonīte Foto: Paula Čurkste/LETA

NATO dalībvalstīm ir jāvienojas par tādu Viļņas samita deklarācijas formulējumu, kas neļautu Krievijai justies kā uzvarētājai, paziņoja Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte.

"Es domāju, ka mēs atradīsim tādu formulējumu, kas nekādā veidā neļaus Krievijai justies kā kaut kādu uzvaru guvušai," Lietuvas premjerministre ceturtdien sacīja radiostacijai "Žiniu radijas".

Viņa teica, ka teorētiski pastāv reāla iespēja, ka vienošanās netiks panākta. Tomēr Šimonīte pauda cerību, ka nesenais algotņu grupējuma "Vagner" dumpis Krievijā "daudziem līderiem savā ziņā liks pārdomāt, kāda īsti situācija varētu būt tagad un kāda tā varētu būt turpmāk".

Pagājušās nedēļas nogalē "Vagner" kaujinieki pārņēma kontroli pār Krievijas militārajām bāzēm dienvidu pilsētā Rostovā pie Donas un draudēja doties uz Maskavu, lai gāztu valsts militāro vadību.

Pēc sarunām sestdienas vakarā "Vagner" līderis Jevgeņijs Prigožins paziņoja par atkāpšanos, un viņa spēki atstāja ieņemtās pozīcijas. Kremlis paziņoja, ka Prigožins dosies uz Baltkrieviju un izmeklēšana pret viņu tiks izbeigta.

Lietuvas prezidents Gitāns Nausēda sacīja, ka dumpis jāizmanto, lai Viļņas samitā tuvinātu Ukrainu aliansei.

"Mums ir jātuvina Ukraina NATO, punkts," ceturtdien teica arī Šimonīte. "Un "Vagner" dumpis Krievijā ir apstāklis, kas ir svarīgs tikai no tā viedokļa, kādas pārmaiņas tuvākajā nākotnē varētu būt pašā Krievijā."

"No vienas puses lielāka nestabilitāte un lielāka nenoteiktība ir lielāks risks, jo mums tiešām ir grūti prognozēt turpmāko notikumu attīstību Krievijā. No otras puses tas arī parāda, ka Putina spēja kontrolēt situāciju Krievijā nav tik neierobežota, kā bieži tiek apgalvots," viņa norādīja.

NATO samits Viļņā notiks 11. un 12. jūlijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu