Vīrieši medī, sievietes vāc? Apjomīgā pētījumā secināts, ka tās ir muļķības (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Jau izsenis tiek pieņemts, ka vīrieši bija mednieki, bet sievietes vācējas, tomēr jaunā pētījumā atklāts, ka mednieku-vācēju kultūrās abi dzimumi vienlīdzīgi piedalījās kā medībās, tā vākšanā.

Starptautiska zinātnieku komanda pie šī atklājuma nonāca pēc datu analīzes, kas savākti no desmitiem akadēmisku pētījumu, kas publicēti pēdējos 100 gados un koncentrējas uz 63 mednieku-vācēju sabiedrībām un sieviešu mednieku apbedījuma vietām visā pasaulē, vēstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “PLOS One”.

“Mēs lasījām pētījumus, kurus veikuši cilvēki, kas dzīvojuši šo sabiedrību vidū un pētījuši to uzvedību,” izdevumam “Live Science” teica viena no pētījuma autorēm Kara Vala-Šeflere.

79% novērtēto komūnu bija sievietes mednieces, kuru statuss nemainījās arī pēc tam, kad viņas kļuva par mātēm.

“Sievietes apkārt staigāja ar dažādiem rīkiem. Ja viņas redzēja dzīvnieku, viņas to nogalināja. Mūs pārsteidza, ka lielākajā daļā grupu bija sievietes mednieces. Tas nebija nekāds tabu,” piebilda Vala-Šeflere.

Pētnieki arī atzīmēja, ka vairāk nekā 70% sieviešu mednieku ekspedīcijas tika klasificētas kā veiktas ar nolūku, proti, sievietes devās medījuma meklējumos. Citās reizēs sievietes ar iespēju medīt saskārās nejauši, darot citas lietas, piemēram, vācot augus.

Turklāt šīs sievietes medīja ne tikai mazus dzīvniekus, bet nevairījās arī no lielāka medījuma, piemēram, brieža vai aļņa.

Ja tā, kāpēc sabiedrībā pastāv stereotips, ka medīja tikai vīrieši, kamēr sievietes vāca? Pētniece saka, ka vainīgas varētu būt divas grāmatas: “Man the Hunter” (1968) un “Woman the Gatherer” (1983). Abas grāmatas beigu beigās radīja stingrākas dzimumu lomas: vīrieši medīja, sievietes vāca. Tas iesēdās apziņā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu