Trīs frakcijas aicina uz valstisku domāšanu darbam Rīgas domē (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola, Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieki Vilnis Ķirsis un Edvards Ratnieks piedalās Rīgas domes sēdē, kurā izskata 2023. gada budžetu.
Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola, Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieki Vilnis Ķirsis un Edvards Ratnieks piedalās Rīgas domes sēdē, kurā izskata 2023. gada budžetu. Foto: Zane Bitere/LETA

Rīgas domes līdzšinējās koalīcijas pārstāvji "Jaunā vienotība" (JV), "Kods Rīgai" un "Nacionālā apvienība"/LRA" (NA/LRA) aicina uz valstisku domāšanu darbam Rīgas domes koalīcijā.

Minētās frakcijas piektdien izplatīja publisku paziņojumu, uzsverot, ka esošajam Rīgas domes deputātu sasaukumam ir jāturpina strādāt, veidojot valstiski domājošu politisko spēku vairākumu, kas vienojas godprātīgam, koleģiālam un kopīgam darbam.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis ķirsis (JV) norāda, ka vēlētāju mandāts strādāt, lai sakārtotu Rīgu un pārtrauktu savtīgu politiku, saņemts pirms nepilniem trīs gadiem ārkārtas vēlēšanās. Veicamo darbu saraksts patlaban ne tuvu neesot izsmelts.

JV frakcijas deputāti apzinoties savu atbildību darbus koleģiāli turpināt un esot gatavi strādāt komandā ar tiem deputātiem no citām Rīgas domes frakcijām, kas lēmumus pieņem un rīkojas, "kā pieauguši cilvēki".

Savukārt domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola (KR) Rīgas domes valstisko spēku koalīciju uztver kā vērtību, kas jānosargā.

"Ļaut tai izirt būtu bezatbildīgi pret rīdziniekiem, jo īpaši ņemot vērā pašreizējo drošības situāciju un Krievijai draudzīgu partiju vēlmi pārņemt varu galvaspilsētā," norāda Ozola.

"Kods Rīgai" ieskatā neesot nepārvaramu konfliktu ne ar vienu no frakcijām, tomēr, viņuprāt, nepieciešami uzlabojumi savstarpējā komunikācijā un dažu ambīciju piezemēšanā.

Radikālāk noskaņots ir vicemērs Edvards Ratnieks. "Vienpersoniski lēmumi, nerēķināšanās ar partneriem un varas koncentrācija vienas personas vai frakcijas rokās novedusi pie loģiska rezultāta - izskatās, ka koalīcija Rīgas domē ir izbeigusies, kā arī "Progresīvie" jau pauduši, ka koalīcija ir sagruvusi. Pēdējo dienu balsojumi domē parādījuši, ka mēram nav arī domes vairākuma atbalsta," saka Ratnieks.

Tomēr trīs Rīgas domē pārstāvēto politisko spēku pārstāvji ir vienisprātis, ka jebkura rīcība, kas vestu pretī ārkārtas vēlēšanām Rīgā, pašlaik ir nepamatota un nesaprātīga, jo pašvaldība esot lemtspējīga un lemttiesīga, bet nestabilitāte un jukas nevienam nav nepieciešamas.

Politiķi esot pārliecināti, ka godprātīgu darba turpināšanu atbalstīs arī citi Rīgas domē ievēlētie valstiski domājošie deputāti.

Piektdien paziņojumu izplatīja arī kustības "Par" Rīgas domes deputāti Laima Geikina un Ivars Drulle. Viņi aicina kolēģus Rīgas domē uz konstruktīvu sadarbību.

Esot jāturpina iesāktie darbi, tai skaitā, lai nodrošinātu pāreju uz vienotām skolām latviešu valodā, turpinātu skolu modernizāciju, strādātu pie iekļaujošas un kvalitatīvas pilsētvides nodrošināšanas rīdziniekiem un pilsētas viesiem.

Rīgas domes darbam esot jābalstās deputātu savstarpēji cieņpilnā saziņā un kopdarbībā.

Deputāti norāda, ka ārkārtas vēlēšanas neesot pieņemams un atbildīgs situācijas risinājums.

Kā ziņots šorīt TV3 "Par/Progresīvie" (PP) frakcijas vadītājs Mārtiņš Kossovičs pauda, ka aicinās koalīcijas partnerus uz sarunām, lai mēģinātu vienoties par kopīga darba turpināšanu un turpmāku atbalstu Rīgas mēram Mārtiņam Staķim (PP).

Pēc viņa vārdiem, PP esot svarīgi, lai kopīgi sāktā godīgā Rīgas domes politiskā pārvaldība turpinātos, tāpēc "iesim pie galda, sēdēsim un runāsim". Sarunas pašlaik plānotas nākamnedēļ.

Jau ziņots, ka 16.jūnijā ar Rīgas pilsētas izpilddirektora Jāņa Langes rīkojumu uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku no amata atstādināti Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods un Satiksmes infrastruktūras pārvaldes priekšnieks Andrejs Urtāns.

Amatpersonas atstādinātas pēc trauksmes cēlēja ziņojuma saņemšanas un tam sekojošas dienesta pārbaudes. Pārbaudes laikā esot konstatēti būtiski pārkāpumi, kas liecina par prettiesisku un nesaimniecisku rīcību departamenta veiktajos ielu asfalta seguma atjaunošanas darbos.

Šis jautājums izgaismojis nesaskaņas starp koalīcijas partneriem "Jauno vienotību" (JV) un "Par/Progresīvie", pusēm atšķiroties viedokļiem, kam būtu jāizmeklē iespējamie pārkāpumi.

29.jūnijā pēc vairāku stundu ilgiem strīdiem un pārmetumiem Rīgas dome atbalstīja JV rosināto lēmumprojektu par jaunas komisijas izveidi iespējamo pārkāpumu izmeklēšanai Satiksmes departamentā. Debates bija tik asas, ka atsevišķi deputāti pieļāva, ka šīs nesaskaņas var izraisīt Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas.

JV iesniegtais un domes atbalstītais lēmumprojekts paredz uzdot Rīgas pilsētas izpilddirektoram disciplinārlietas izmeklētāju Rīgas pilsētas izpilddirektora padomnieku Māri Knoku aizstāt ar disciplinārlietu izskatīšanas komisiju. Komisijā plānots iekļaut amatpersonas no Rīgas domes centrālās administrācijas, proti, Juridiskās pārvaldes, Pilsētas attīstības departamenta un Dokumentu vadības un domes atbalsta pārvaldes.

Lai nodrošinātu procesa caurskatāmību, komisijai ar domes lēmumu plānots uzdot savā darbā kā novērotājus ar padomdevēja tiesībām piesaistīt pārstāvjus no Satiksmes ministrijas, biedrības "Sabiedrība par atklātību - Delna", Latvijas Būvinženieru savienības, Rīgas apkaimju alianses.

JV vērsa uzmanību uz to, ka, pārbaudi uzticot Rīgas domes izpilddirektora Jāņa Langes biroja darbiniekiem, pastāv interešu konflikta risks. To rada apstāklis, ka no amata atstādinātajām Satiksmes departamenta amatpersonām šī gada aprīlī ar izpilddirektora rīkojumu uzdots ceļu un pievedceļu seguma atjaunošanas darbus veikt ceļu uzturēšanas līgumu ietvaros, kas citā izpilddirektora rīkojumā, kas izdots šī gada jūnijā par disciplinārlietas uzsākšanu, atzīti par saimnieciski neizdevīgiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu