Tiesa aizliedz Brazīlijas bijušajam prezidentam Bolsonaru astoņus gadus kandidēt uz valsts amatiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Brazīlijas bijušais prezidents Žairs Bolsonaru
Brazīlijas bijušais prezidents Žairs Bolsonaru Foto: ADRIANO MACHADO/REUTERS

Brazīlijas Augstākā vēlēšanu tiesa piektdien aizliegusi bijušajam prezidentam Žairam Bolsonaru astoņus gadus kandidēt uz valsts amatiem.

Ja šis lēmums paliks spēkā, Bolsonaru nevarēs kandidēt nākamajās prezidenta vēlēšanās 2026.gadā. Bolsonaru šo lēmumu, visticamāk, apstrīdēs.

Ģenerālprokurora birojs, kas ir atbildīgs par vēlēšanu likumu, apsūdzēja Bolsonaru, ka viņš 2022.gada jūlijā, tiekoties ar ārvalstu diplomātiem, apšaubījis Brazīlijas vēlēšanu sistēmu. Šī tikšanās tika pārraidīta televīzijā. Bolsonaru apgalvoja, ka vēlēšanu sistēma nav droša un ar to iespējams manipulēt.

Bolsonaru advokāts noraidīja ģenerālprokurora biroja apsūdzības, norādot, ka debates par vēlēšanu sistēmu nedrīkstētu būt aizliegts temats demokrātijā.

Brazīlijas vēlēšanu sistēma ir elektroniska, un pagājušā gada maijā Brazīlijas Augstākā vēlēšanu tiesa veica regulāro drošības pārbaudi. Taču Bolsonaru vairākkārt apšaubīja sistēmas uzticamību un tā arī neatzina savu sakāvi oktobrī notikušajās vēlēšanās, kurās uzvarēja Luiss Inasiu Lula da Silva.

Pāris dienas pēc Lulas stāšanās prezidenta amatā Bolsonaru atbalstītāji iebruka Brazīlijas Kongresā, valdības ēkās un Augstākajā tiesā. Drošības spēkiem tikai pēc vairākām stundām izdevās atjaunot kārtību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu