Itālijas un Polijas premjerministri aicinājuši apturēt nelegālo migrāciju Eiropas Savienībā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TIM WIMBORNE/REUTERS

Itālijas un Polijas premjerministri trešdien aicinājuši Eiropas Savienību (ES) izvirzīt par prioritāti nelegālās migrācijas apturēšanu un ārējo robežu stiprināšanu, nevis mēģinājumus 27 bloka dalībvalstīm uzspiest kvotu sistēmu migrantu uzņemšanai dalībvalstīs.

Itālijas premjerministre un nacionālkonservatīvās partijas "Fratelli d’Italia" ("Itālijas brāļi") līdere Džordža Meloni vizītē Varšavā šodien tikās ar Polijas premjerministru Mateušu Moravecki. Itālija, kas ir viena no pirmajām pieturvietām nelegālajiem imigrantiem, kuri šķērso Vidusjūru, cenšoties nokļūt Eiropā, vēlas panākt šīs plūsmas apturēšanu.

Polija un Ungārija pagājušajā nedēļā uzlika veto ES līderu paziņojumam par prioritātēm ieceļotāju skaita ierobežošanai, un abas valstis nobalsoja pret 8.jūnijā panākto vienošanos par tā dēvēto obligātās solidaritātes mehānismu, kas paredz nelegāli ieceļojušo patvēruma meklētāju pārdali pa dalībvalstīm.

Tā dēvētais migrācijas pakts paredz, ka dalībvalstīm, kas noraidīs noteiktās uzņemamo patvēruma meklētāju kvotas, būs jāsniedz finansiālais atbalsts mehānisma uzturēšanai - 20 000 eiro par katru no neuzņemtajiem patvēruma meklētājiem.

Savukārt Varšava un Budapešta uzskata, ka prātīgāka pieeja būtu novērst nelegālo ārvalstnieku ieceļošanu ES.

Meloni pēc sarunām ar Moravecki atzina, ka, viņasprāt, bloks nekad nespēs "rast reālu risinājumu" situācijai, kad migranti jau ie iekļuvuši Eiropā. "Es uzskatu, ka mūsu nostāja būtībā ir līdzīga. Mēs vēlamies apturēt nelegālo imigrāciju," uzsvēra Meloni. Runājot par Polijas valdības nostāju, viņa piebilda: "Es nevaru neatbalstīt kādu, kas aizstāv nacionālās intereses."

Moraveckis norādīja, ka viņa valdībai ir būtiski, lai ES ārējās robežas tiktu nostiprinātas, un piebilda, ka valdība neatbalsta ieceri dalībvalstīm, kas atsakās uzņemt patvēruma meklētājus saskaņā ar uzspiestajām kvotām, tiek finansiāli sodītas.

Polija ir uzņēmusi miljoniem kara bēgļu no Ukrainas, no kuriem aptuveni 1,2 miljoni ir reģistrējušies Polijā un saņēmuši tiesības dzīvot, strādāt, apmeklēt skolu un saņemt sociālos pabalstus.

Moraveckis paziņoja, ka valdība šogad rīkos referendumu, kurā poļiem tiks lūgts paust savu viedokli par nelegālo migrantu uzņemšanu. Polijas valdošā nacionālkonservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS) ir ierosinājusi grozīt Polijas vēlēšanu likumu, lai referendumu varētu rīkot vienlaikus ar nākamajām parlamenta vēlēšanām, kas gaidāmas rudenī.

Moravecka un Meloni sarunu darba kārtībā bija arī reģionālā drošība, ņemot vērā Krievijas karu Ukrainā un Kijivas vēlmi saņemt drošības garantijas no NATO. Jau ziņots, ka nākamnedēļ Lietuvā ir plānots NATO dalībvalstu samits.

Abi līderi uzstājās arī Eiropas Parlamenta Eiropas Konservatīvo un reformistu grupas sanāksmē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu