Video: Eiropu sasper tūkstošiem zibens šautru

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Zibens. Ilustratīvs attēls
Zibens. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Iespaidīgā video, kas uzņemts ar jaunu kosmisko instrumentu, kas radīts, lai labāk varētu novērot vētras, parādīts, kā virs Eiropas, Āfrikas un Atlantijas okeāna sper tūkstošiem zibens šautru.

Attēli uzņemti ar satelītu “Meteosat-12” aptuveni 36 tūkstošus kilometru augstumā virs Zemes. Meteorologiem satelīti tādā augstumā ir ļoti nepieciešami, jo tur satelīta orbītas ātrums sakrīt ar Zemes griešanās ātrumu, tādējādi ir iespējams konstanti novērot vienu zemeslodes daļu un redzēt, kā attīstās laikapstākļu fenomeni.

Spēcīgas vētras bieži tiek paredzētas pēc straujām izmaiņām zibens aktivitātē. Novērojot šīs izmaiņas, meteorologi var iegūt papildus apstiprinājumu savām prognozēm, vēstīts izdevumā “Live Science”.

VIDEO: ZIBENS SASPER EIROPU

Klimata pārmaiņām turpinoties, spēcīgas vētras, kuras papildina lietavas, krusa un stipri vēji, Eiropā un citur pasaulē kļūs aizvien biežākas. Spēja tās paredzēt sniedz meteorologiem iespēju ātrāk brīdināt neaizsargātās populācijas daļas.

“Eumetsat-12” ir pirmais no sešu jaunu laikapstākļu satelītu ģimenes, kas palīdzēs pasaulei cīnīties ar klimata pārmaiņu izraisītajām sekām. Otrais satelīts Zemes orbītā tiks palaists nākamajā gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu