Atrasti divi aizvēsturiski milzu cirvji. Kāpēc tik lieli?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Archaeology South-East/ UCL

Pētnieki Anglijas dienvidos atraduši divus brangus ledus laikmeta cirvjus, no kuriem viens ir aptuveni 30 centimetrus garš.

300 tūkstošus gadu senie akmens rīki tika atrasti starp vēl 800 artefaktiem, kas bija aprakti kalna nogāzē Kentā.

“Šos rīkus mēs aprakstām kā "milzīgus", ja tie pārsniedz 22 centimetru garumu. Tagad mums ir divi tādi rīki.” paziņojumā presei teica arheoloģe Letija Ingreja.

Lielākais no cirvjiem ir vairāk nekā 30 centimetrus garš un ir lielākais Lielbritānijā atrastais aizvēsturiskais cirvis. Arheologi domā, ka šāda veida rīki parasti tika izmantoti, lai sadalītu un dīrātu dzīvniekus.

Tiesa, šie cirvji ir tik lieli, ka grūti iedomāties kādu to lietojam. Iespējams, ka tiem bija vairāk simboliska, nevis praktiska funkcija, uzskata arheologi.

Ieleja, kurā tika atrasti šie un citi artefakti, reiz bija nozīmīga medību vieta, kur ganījās brieži, zirgi, ziloņi un lauvas. Agrīnie cilvēki šo vidi dalīja ar neandertāliešiem, kuri tur tikai sāka parādīties, raksta "Science Alert".

“Pagaidām mums nav īsti skaidrs, kāpēc tika izgatavoti tik lieli rīki vai kura cilvēku suga tos radīja. Tomēr šī izrakumu vieta sniedz mums labu iespēju uz šiem jautājumiem atbildēt,” piebilda Ingreja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu