Kāpēc Aleksandra Lielā bērni nemantoja viņa varu un impēriju?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Aleksandra Lielā statuja
Aleksandra Lielā statuja Foto: Shutterstock

Aleksandrs Lielais par Maķedonijas valdnieku kļuva 20 gadu vecumā, bet jau pēc 12 gadiem nomira. Vai šajā laika posmā viņš kļuva par tēvu? Ja tā, kas notika ar viņa atvasēm pēc viņa nāves?

Jā, protams, Aleksandram bija viens, iespējams, pat divi dēli. Viens ir zināms kā Aleksandrs IV, kura māte bija Baktrijas Roksana, savukārt otrs it kā ir Maķedonijas Hērakls, kura māte ir Aleksandra mīļākā Barsine.

Roksana bija Centrālāzijas vēsturiskā reģiona Baktrijas princese, un viņu Aleksandrs ieguva ar varu, kad tur iebruka viņa karapulki. Viņi apprecējās 327. gadā pirms mūsu ēras, tomēr Aleksandrs nenodzīvoja tik ilgi, lai ieraudzītu savu dēlu, kurš Aleksandra nāves brīdī 323. gadā pirms mūsu ēras vēl nebija piedzimis.

Aleksandra Lielā impērija
Aleksandra Lielā impērija Foto: Shutterstock

Maķedonijas Hērakls savukārt piedzima Aleksandra mīļākajai, persiešu dižciltīgajai Barsinei 327. gadā pirms mūsu ēras. Vēsturnieki aplēsuši, ka viņš bija četrus gadus vecāks par Aleksandru IV, tomēr mūsdienās pētnieku domas dalās par to, vai Hērakls tiešām bija Aleksandra bioloģiskais dēls, jo pats Aleksandrs formāli to nekad neatzina.

“Daži vēsturnieki ir skeptiski par Aleksandra paternitāti, tomēr man nav tādu uzskatu,” sarakstē ar izdevumu “Live Science” pauda vēsturnieks Džozefs Roismans.

Kāpēc Aleksandra Lielā dēli nekļuva par valdniekiem?

Pēc tam, kad Aleksandrs Lielais 32 gadu vecumā nomira no noslēpumainas slimības, nebija skaidrs, kurš būs viņa varas mantinieks – valdnieks impērijai, kas stiepās no Balkāniem, līdz mūsdienu Pakistānas teritorijai. Tobrīd Roksana jau bija stāvoklī ar Aleksandru IV, tomēr vēl nebija zināms bērna dzimums.

Savukārt Maķedonijas Hēraklam tronis “nespīdēja”, jo viņš nebija formāli atzīts par Aleksandra Lielā pēcteci. Turklāt viņš bija mīļākās dēls.

Jāņem vērā arī tas, ka Roksana un Barsine bija cēlušās Āzijā. Tas dažiem no Aleksandra Lielā karavadoņiem nepatika.

Par Maķedonijas valdnieku pēc Aleksandra Lielā nāves beigu beigās kļuva viņa pusbrālis Filips III Aridejs, bet Aleksandrs IV pēc piedzimšanas kļuva par otro valdnieku. Tiesa, neviens no šiem valdniekiem impēriju nespēja pārvaldīt, jo Aridejs cieta no garīga rakstura problēmām, bet Aleksandrs IV vienkārši vēl bija zīdainis. Rezultātā impērija sadalījās Aleksandra ģenerāļu starpā, kas karoja viens ar otru, cenšoties sagrābt pēc iespējas lielāku impērijas teritoriju.

Pēc Aleksandra nāves viņa māte Olimpija aktīvi iesaistījās varas sagrābšanas intrigās un ar savu karaspēku nogalināja Arideju. Tomēr 216. gadā pirms mūsu ēras Olimpiju nogalināja ģenerāļa Kasandrs.

Olimpija un Kasandrs
Olimpija un Kasandrs Foto: Wikimedia Commons

Aleksandrs IV un Roksana nu atradās Kasandra varā, kurš, nevēloties konkurenci uz troni, viņus abus nogalināja ap 309. gadu pirms mūsu ēras. Arī Maķedonijas Hēraklam neklājās labāk, un viņš tika nogalināts īsi pēc sava brāļa nāves.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu