VIDEO "Īstākā birokrātija!" Latviešu taksisti neapmierināti, ka jāpierāda valodas prasmes (8)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no "Bez Tabu" sižeta

Guntaram vecumdienās ar pensiju izdzīvot ir sarežģīti, tāpēc viņš vēlas piepelnīties, pārvadājot klientus taksometrā. Lai varētu stūrēt taksometru, valsts no viņa un citiem šoferiem latviešiem, kuriem dzimtā valoda ir latviešu, pieprasa pierādīt valsts valodas prasmes, vēsta raidījums "Bez tabu".

Pirms dažiem gadiem valstī ieviesta kārtība, kas nosaka: lai vadītu taksometru, jāapliecina prasme sarunāties latviešu valodā vismaz vidējā - B1 līmenī. Prasība attiecas uz visiem, tai skaitā latviešiem, kuriem latviešu ir dzimtā valoda. Kā pierādījums valodas zināšanām der izglītības dokuments par pamata, vidējās vai augstākās izglītības iegūšanu programmā latviešu valodā.

Senioram Guntaram, kurš ir Latvijas pilsonis un visu mūžu runājis latviešu valodā, ir vien padomju laikā iegūts izglītības dokuments, kas nepierāda, ka skolojies latviešu valodā.

Viņš var vērsties mācību iestādē un lūgt izziņu, bet, ja mācību iestāde vairs neeksistē, jādodas uz arhīvu, kur par maksu saņemt (bet ne ar garantiju) apliecinājumu, ka skolā mācības notikušas latviešu valodā.

Ja šis ceļš nebūs risinājums, Guntaram un citiem latviešiem jākārto valsts valodas pārbaude, kas arī ir par maksu. Latvijas pilsoņa pase neder kā apliecinājums.

Plašāk "Bez tabu" sižetā!

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu