Baidens Viļņā ticies ar Cihanousku

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV prezidents Džo Baidens trešdien Viļņā tikās ar Baltkrievijas opozīcijas līderi trimdā Svjatlanu Cihanousku, pavēstīja Baltais nams.

Cihanouska bija paziņojusi par savu uzvaru Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 2020.gadā, tomēr par vēlēšanu uzvarētāju kārtējo reizi tika pasludināts autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko. Vēlēšanām sekoja plaši protesti, ko varasiestādes nesaudzīgi apspieda, un Cihanouska bija spiesta Baltkrieviju pamest un pārcelties uz Lietuvu.

Baidens tikšanās ar Cihanousku uzsvēra "ASV turpināto apņemšanos aizstāvēt un veicināt cilvēktiesības, tostarp runas brīvību, un brīvas un godīgas vēlēšanas Baltkrievijā," norādīja Baltais nams.

ASV prezidents tikās ar Cihanousku pēc tam, kad Lukašenko jūnijā darbojās kā vidutājs starp Maskavu un algotņu grupējumu "Vagner" pēc šī grupējuma neilgā dumpja pret Krievijas armiju, panākot vienošanos, saskaņā ar kuru "Vagner" vadītājam Jevgeņija Prigožinam jāpārceļas uz Baltkrieviju.

Pagājušajā nedēļā Cihanouska paziņoja, ka ir saņēmusi anonīmu ziņu, ka viņas vīrs Sjarhejs Cihanouskis, kurš atrodas cietumā Baltkrievijā, ir miris. Cihanouska, kas dzīvo trimdā Lietuvā, kopš marta nav spējusi sazināties ar savu vīru.

Cihanouskis plānoja kandidēt Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 2020.gada augustā, bet tika aizturēts. Tāpēc viņa vietā nolēma kandidēt viņa dzīvesbiedre, kas saskaņā ar opozīcijas informāciju balsojumā tālu apsteidza Lukašenko.

Saskaņā ar Baltkrievijas mediju ziņoto 2021.gadā Cihanouskim tika piespriests 18 gadu cietumsods pēc vairākus mēnešus ilgas tiesas prāvas, kurā viņš tika atzīts par vainīgu nemieru organizēšanā un sociālā naida kurināšanā.

Cihaunouskai Baltkrievijā ir aizmuguriski piespriests 15 gadu cietumsods.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu