Irānā ielās atsāk patrulēt tikumības policija

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Irānas varasiestādes svētdien paziņojušas par jaunu kampaņu, kuras mērķis ir piespiest sievietes nēsāt tradicionālās musulmaņu galvassegas, un pēc desmit mēnešiem ielās atgriezusies tikumības policija.

Tikumības policija faktiski bija pazudusi no ielām, kopš 22 gadus vecās Mahsas Amini nāve policijas izolatorā pagājušā gada septembrī izsauca masu protestus visā valstī.

Varasiestādes protestus nežēlīgi apspieda, un gada sākumā tie apsīka. Protestu laikā tika nogalināti vairāk nekā 500 demonstranti, bet gandrīz 20 000 cilvēku tika aizturēti.

Taču daudzas sievietes, īpaši Teherānā un citās lielajās pilsētas, joprojām atsakās ievērot oficiāli noteiktos ģērbšanās noteikumus, kurus ieviesis teokrātiskai režīms, kas pie varas atrodas jau četras desmitgades.

Sākoties protestiem, tikumības policija ielās bija reti redzama, un decembrī pat izplatījās ziņas, kas vēlāk gan tika noliegtas, ka tā tikusi likvidēta.

Varasiestādes visu laiku, kamēr turpinājās protesti, uzsvērušas, ka noteikumi nav mainījušies. Hidžāba nēsāšanu režīms uzskata par vienu no Islāma revolūcijas iedibinātās kārtības pīlāriem.

Policijas pārstāvis ģenerālis Saīds Montazerolmahdi svētdien paziņoja, ka tikumības policija atsāks ielās izteikt brīdinājumus sievietēm, kas publiskās vietās nenēsā galvu nosedzošo lakatu, bet tās, kas atsakās pakļauties - aizturēt.

Teherānā ielās jau sākuši patrulēt marķēti tikumības policijas mikroautobusi.

Sestdienas vakarā policija aizturēja kādu mazpazīstamu aktieri, kas sociālās saziņas vietnēs bija komentējis videoierakstu, kurā redzams, kā tikumības policija aiztur kādu sievieti. "Ticiet man, kad redzu šādu ainu, varu pastrādāt slepkavību," bija deklarējis aktieris.

Teherānas municipalitātes kontrolētais laikraksts "Hamshahri" savā tīmekļa vietnē norādījis, ka aktieris aizturēts par aicinājumiem ar ieročiem vērsties pret policiju.

Protestiem, kuros vērā ņemamu lomu spēlēja sievietes, pagājušā gada rudenī pievienojās vairākas Irānas slavenības, tostarp ievērojami režisori un aktieri. Vairākas irāņu aktrises tika aizturētas, jo parādījās sabiedrībā bez hidžāba vai citādi pauda atbalstu demonstrantiem.

Nesen aktrisei Azadehai Samadi tiesa liedza izmantot sociālās saziņas vietnes un uzdeva meklēt psihologa palīdzību "antisociālu personības traucējumu" novēršanai, jo pirms diviem mēnešiem viņa bērēs parādījusies nevis ar hidžābu, bet ar cepuri galvā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu