Kremlis paziņo par graudu vienošanās beigām (6)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Graudu vienošanās darbība faktiski beigusi pastāvēt 17.jūlijā, pirmdien paziņoja Krievijas diktatora Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Vienošanās pārtraukta, jo citas puses neesot pildījušas Krievijas izvirzītos nosacījumus, norādīja Peskovs.

Tiesa gan, viņš piebilda, ka "Krievija bez kavēšanās atgriezīsies "labības darījumā", tiklīdz būs izpildītas to skarošās norunas".

Ukraina un Krievija ar Turcijas starpniecību pagājušā gada 22.jūlijā parakstīja vienošanos ar ANO par Ukrainas lauksaimniecības preču eksporta atsākšanu Melnajā jūrā, kas bija pārtraukta, Krievijai 2022.gada 24.februārī uzsākot pilna mēroga iebrukumu Ukrainā.

Kopš tā laika vienošanās termiņš vairākas reizes tika pagarināts.

Tikmēr Krievijas Ārlietu ministrijas preses pārstāve Marija Zaharova paziņoja, ka Maskava jau informējusi Ukrainu, Turciju un ANO par saviem “iebildumiem pret vienošanās pagarināšanu”.

Graudu vienošanās ir ļāvusi Ukrainai nosūtīt vairāk nekā 32 miljonus tonnu graudu garām Krievijas karakuģiem Melnajā jūrā. Liela daļa no šiem graudiem nonākusi jaunattīstības valstīs Āfrikā, Tuvajos Austrumos un citur. Ja eksports atkal tiktu bloķēts, pārtikas cenas varētu pieaugt vēl vairāk.

Atbilstoši mediju ziņām Eiropas Savienība izskata jautājumu par piekāpšanos Krievijas bankai "labības darījuma" dēļ. Runa ir par sankcijām pakļautās bankas "Rosseļhozbank" meitas uzņēmuma izveidi, lai atjaunotu tās saites ar SWIFT.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu