Polijā kaķu vidū izplatās putnu gripa (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Slims kaķis. Ilustratīvs attēls
Slims kaķis. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Polija ir pirmā valsts, kura ziņo par daudziem putnu gripas gadījumiem kaķu vidū plašā teritorijā. Par laimi, risks, ka slimība nonāks cilvēkos, ir zems.

Pasaules Veselības organizācija ziņo, ka Polijas veselības iestādes par neparastiem kaķu nāves gadījumiem visā valstī vēstīja jau pagājušajā mēnesī. 29 kaķiem pozitīvs izrādījās H5N1 putnu gripas tests. Kopumā testēti tika 46 kaķi un viens nebrīvē turēts karakals (lūsim līdzīgs tuksnešu un stepju dzīvnieks). 14 kaķiem tika veikta eitanāzija, bet 11 nomira paši. Vīrusa avots un kā kaķi ar to inficējās, pagaidām nav skaidrs.

Simptomu vidū bija grūtības elpot, asiņaina caureja un neiroloģiskas problēmas, kam vairākos gadījumos sekoja nāve. Kopš 2021. gada beigām Eiropā, Ziemeļamerikā un Dienvidamerikā norisinājies visu laiku lielākais putnu gripas uzliesmojums, liekot iznīcināt miljoniem mājputnu visā pasaulē. Daudzos gadījumos novērots tieši H5N1 putnu gripas paveids, kas pirmo reizi parādījās 1996. gadā.

Pēdējā laikā bažas rada vairāki gadījumi, kad šī slimība skārusi arī zīdītājus. Tomēr šis ir pirmais gadījums, kad inficējušies tik daudzi dzīvnieki tik plašā vienas valsts teritorijā. Par laimi, pagaidām nav ziņots par gadījumiem, kad vīruss no inficēta kaķa nonācis cilvēkā.

Cilvēks ar putnu gripu var inficēties tikai ļoti retos gadījumos, tomēr, ja tā notiek, tad slimības gaita ir ļoti smaga un bieži var beigties ar nāvi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu