Konflikts Jūrmalā: Nepakļaušanās policijai - ierasta parādība, taču vai ar to vajadzētu samierināties? (17)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Atpūtnieku agresīvā attieksme pret Jūrmalas pašvaldības policiju
Atpūtnieku agresīvā attieksme pret Jūrmalas pašvaldības policiju Foto: Ekrānuzņēmums no Twitter video

Plašu rezonansi sabiedrībā izraisījusi kādas atpūtnieku kompānijas klaji rupjā izturēšanās pret Jūrmalas pašvaldības policistiem Majoru pludmalē. Par šādu nepieņemamu rīcību Valsts policija (VP) pret agresoru ierosinājusi vien divas administratīvās lietas.  

Tikmēr sociālajos medijos publicētais video raisījis plašu neapmierinātību sabiedrībā. Vairāki iedzīvotāji pauduši neizpratni par nosacīti vieglo soda mēru, kas sākts tikai pret vienu no agresīvās atpūtnieku kompānijas dalībniekiem, un atzīst, ka gaidījuši no policijas darbiniekiem aktīvāku rīcību konflikta risināšanā. 

TVNET vērsās pie jomas ekspertiem, lai noskaidrotu vai policijas rīcība un agresoram piemērotais soda mērs bija konkrētajai situācijai atbilstošs.

KONTEKSTS:

Svētdien, 16. jūlijā, ap plkst. 16 Jūrmalas pašvaldības policijai tika ziņots, ka Majoru pludmalē atrodas vairākas personas, iespējams, alkohola reibumā, kuras veic huligāniskas darbības - spēlē futbolu, ar bumbu trāpot citiem pludmales apmeklētājiem, un klaji ignorē citu atpūtnieku lūgumus to pārtraukt.

Jūrmalas pašvaldības policijas darbinieki sastapa minētās personas un atkārtoti tos aicināja pārtraukt nelikumīgās darbības, tomēr personas uz šiem lūgumiem nereaģēja. Atpūtnieku grupa necenzētiem vārdiem lamājās, izturējās pret pašvaldības policijas darbiniekiem agresīvi un centās konfliktu eskalēt. Sociālajos medijos publicētā videoierakstā dzirdams, ka grupas dalībnieki pat izsaka policijas darbiniekiem draudus.

Plkst. 16.10 notikuma vietā ieradās Valsts policijas (VP) amatpersonas, kurām izdevās konfliktu lokalizēt. Tika aizturēts kāds 1964. gadā dzimis vīrietis pret kuru sākti divi administratīva pārkāpuma procesi – viens par sabiedriskās kārtības traucēšanu, otrs par amatpersonas likumīgo prasību nepildīšanu. Par abiem minētajiem pārkāpumiem kopā var piemērot brīdinājumu vai naudas sodu līdz 700 eiro.

Bijušais Valsts policijas priekšnieks Juris Rekšņa, kurš pagājušā gadsimta 90. gadu beigās vadīja Valsts policiju, bet šobrīd darbojas kā Valsts policijas priekšnieka konsultants norāda, ka rupja attieksme pret policistiem esot ierasta un ikdienišķa parādība, un videoierakstā redzamais viņu nepārsteidzot.

Rekšņa apgalvo, ka vienīgais, kas atšķir šo situāciju no citām, esot tas, ka tā publiskota sociālajos medijos, kas arī bijis par pamatu plašajai rezonansei sabiedrībā. Viņš norāda, ka ikdienā policistiem nākas saskarties ar daudz lielākiem sarežģījumiem.

“Ļoti bieži policisti saņem pret sevi vērstu agresīvu attieksmi. Manā pieredzē pat ir bijuši vairāki gadījumi, kad man piesolīta fiziska ietekmēšana vai pat izteikti nāves draudi.” 

Juris Rekšņa
Bijušais VP priekšnieks

Bijušais VP priekšnieks apgalvo, ka policista profesija ne vienmēr ir patīkama, un ar to jārēķinās. Viņš nosoda videoierakstā redzamo agresīvo attieksmi pret policistiem, tomēr norāda, ka šādas situācijas esot tik ikdienišķa, ka policisti tām vairs nepievēršot uzmanību. Galvenais policista darbā esot – pēc iespējas veiksmīgāk un operatīvāk risināt konfliktu.

VP koledžas pasniedzējs un bijušais VP priekšnieks Artis Velšs uzsver, ka pret policistiem vērsta agresija ir “sāpīgs jautājums”. Arī viņš piekrīt, ka policistiem ikdienā bieži nākas saskarties ar nepakļaušanos, apsaukāšanos, vai situācijām, kad kāds cenšas policistiem uzspļaut. Visbiežāk šāda agresija novērojama gadījumos, kad iesaistīts alkohols, stāsta Velšs.

Citās domās par videoierakstā redzamo ir jurists, politiķis un bijušais Latvijas iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. Viņš apgalvoja, ka dzirdējis no dažiem likumsargiem, ka šāda izturēšanās pret policijas darbiniekiem esot ierasta situācija, tomēr neuzskata, ka tādai tai vajadzētu būt.

“Ja cilvēks sabiedriskā vietā atrodas alkohola reibumā, traucē sabiedrisko mieru un izrāda klaju necieņu policijas darbiniekiem, tad nekavējoties būtu jārīkojas un varmāka jāaiztur,” vēsta politiķis.

Viņaprāt, šādos jautājumos nav pieļaujama vilcināšanās, jo darbības trūkums un soda neesamība rada agresoros pārliecību, ka viņu rīcībai nav seku, un tas, savukārt, iedrošina viņus turpināt tā rīkoties.

Runājot par soda mēriem, Rekšņa apgalvo, ka tie esot samērīgi un viss noticis atbilstoši situācijai - cilvēki izsauca pašvaldības policiju, vēlāk tika iesaistīta arī Valsts policija, galvenais agresors tika aizturēts un pret viņu ierosināja divas administratīvas lietas. Viņaprāt, viss noticis atbilstoši likumam.

Kozlovskis, savukārt, uzsvēra, ka VP rīcībai vajadzēja būt tiešākai. Viņaprāt, uz notikuma vietu bija jāizsauc papildu vienības, kas agresīvo kompāniju aizturētu, noskaidrotu to personības un piemērotu tai attiecīgus sodus, arī par necieņas izrādīšanu policijas darbiniekiem.

“Valstī nedrīkst pieļaut situāciju, ka jebkurš necenzētiem vārdiem drīkst aizskart likumsargus un palikt par to nesodīts!”

Rihards Kozlovskis
Bijušais iekšlietu ministrs

Viņš norādīja, ka, iespējams, Iekšlietu ministrijai būtu jāpārskata soda mēri kopumā un jāpastiprina atbildība par nepakļaušanos policijai un verbāliem apvainojumiem, kas vērsti pret policijas darbiniekiem.

Artis Velšs uzsvēra, ka agresīvajā notikumā Jūrmalas pludmalē VP rīkojās likumā paredzētajā kārtībā. Viņš apgalvoja, ka rupja izturēšanās pret policijas darbiniekiem esot pārkāpums, tomēr norādīja, ka katrā situācijā policistiem pašiem jāizvērtē vai tas prasa tālāku rīcību vai nē.

“Nereti ir situācijas, jo sevišķi bāros vai klubos, kad policijas darbiniekiem nav iespējams fiziski visus agresorus aizturēt. Katrā kompānijā kāds vienmēr ir aktīvāks, un tādā gadījumā notiek vēršanās pret aktīvāko grupas dalībnieku, kas arī tika darīts Jūrmalas agresijas gadījumā.”

Artis Velšs
Bijušais VP priekšnieks

Viņaprāt, Likumdošana valstī esot sakārtota un soda naudas palielināšana agresiju nemazinātu. Velšs norādīja, ka situācijā iesaistītajiem policistiem ekipējumā atrodas arī kompaktās videokameras un vēl tiks lemts, vai notikušais vērtējams kā administratīvais pārkāpums, vai nepieciešams to izbeigt un uzsākt krimināllietu, kas jau paredz daudz bargākus sodus.

Jūrmalas pašvaldības policijā norādīja, ka visa informācija par notikušo nodota VP rīcībā, kas vērtēs konfliktā iesaistīto personu atbildību. Valsts policijā apstiprināja, ka viņu rīcībā ir videoieraksti par notikušo pirms VP ierašanās brīža un tiks vērtēts, vai notikušajā ir saskatāmas arī citas noziedzīga rakstura darbības, kas būtu vērtējamas kriminālprocesuālā kārtā.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu