Izvērtēs publiskos aicinājumus apgūt izglītības programmas tālmācībā Krievijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša
Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša Foto: Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) aicinājusi Iekšlietu ministriju izvērtēt publiskos aicinājumus apgūt izglītības programmas tālmācībā Krievijā.

Ministres Andas Čakšas (JV) parakstītajā vēstulē teikts, ka 2023.gada vasarā ir aktualizējies jautājums par Latvijas iedzīvotāju izglītības ieguves iespējām tālmācībā, tostarp arī Krievijas vai dažādās citās pasaules valstīs dibinātājās izglītības iestādēs, kuras pauž atbalstu Krievijas ideoloģijai un nostājai karā ar Ukrainu.

Līdz ar to šādas izglītības programmas izvēle saturiskas un ideoloģiskas nostājas dēļ neatbilst bērna - Latvijas iedzīvotāja labākajām interesēm, kā arī Latvijas valsts un sabiedrības interesēm.

Šajā kontekstā jāņem vērā, ka 2021.-2022.gadā tika sagatavoti grozījumi Izglītības likumā, kas paredzēja tālmācības ierobežošanu jaunākā vecuma bērniem, tomēr Saeima šādu iespēju noraidīja, jo tālmācība visā pasaulē un arī Latvijā ir kļuvusi par atzītu un salīdzinoši pieprasītu izglītības ieguves formu. Šo iespēju izmanto dažādu iemeslu dēļ, turklāt Covid-19 pandēmijas laikā interese par tālmācību ir ievērojami pieaugusi.

Lai gan Latvijā ir obligāta pamatizglītības ieguve, spēkā esošie normatīvie akti nenosaka obligātu pienākumu to iegūt Latvijas vai, piemēram, kādā Eiropas Savienības dalībvalstī reģistrētajā izglītības iestādē.

Tādēļ šobrīd ir pieļaujams obligātajā izglītības ieguves vecumā esošu bērnu atskaitīt no pamatizglītības programmas apguves, pamatojoties uz iesniegto izziņu par bērna uzņemšanu kādā no ārvalsts izglītības iestādēm, tostarp arī tālmācības programmā.

Turklāt, piemēram, saskaņā ar Ministru kabineta noteikumos paredzēto regulējumu ģimenes valsts pabalstu var saņemt arī par bērnu, kurš mācās ārvalsts vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē.

IZM ieskatā normatīvie akti neparedz iespēju skaidri ietekmēt vecāku - Latvijas iedzīvotāju - izvēli, lemjot par to izglītības iestādi, kurā mācīsies viņu bērns. Turklāt šādu ierobežojumu noteikšana būtu pakļauta satversmības un samērīguma pārbaudei.

Tai pat laikā šobrīd daži aicinājumi apgūt izglītības programmas tālmācībā rada trauksmi un atkārtoti aktualizē jautājumu par šādu piedāvājumu ierobežošanu Latvijā, piemēram, Jūlijas Sohinas aktivitātes, kura vairākos sociālajos medijos aicina izmantot Krievijas tālmācības iespējas, piedāvā reģistrācijas iespējas Sanktpēterburgas Universitātes "onlainskolā". Sohina ir Eiropas Parlamenta deputātes Tatjanas Ždanokas (LKS) palīdze, kura 2000.gadā absolvējusi Maskavas Valsts industriālo universitāti un pērn kandidēja 14.Saeimas vēlēšanās.

Ņemot vērā minēto, ministrija aicina Iekšlietu ministriju izvērtēt minēto aktivitāšu atbilstību valsts drošības interesēm, kā arī valsts drošības interešu apdraudējuma gadījumā ierobežot ārvalstu tālmācības izglītības iestāžu tīmekļvietņu pieejamību Latvijā, kā arī atbilstoši kompetencei īstenot citus pasākumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu