Izraēlas parlaments par spīti protestiem sāk izskatīt tieslietu reformu

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Izraēlā svētdien turpinājās protesti, jo parlaments sāka apspriest daļu no pretrunīgi vērtētās tiesu sistēmas reformas par kuru jau mēnešiem ilgi ir notikuši strīdi.

Desmitiem tūkstošu cilvēku Telavivā izgāja ielās, lai paustu atbalstu likumprojektam, kamēr Jeruzalemē desmitiem tūkstošu protestēja protestēja pret premjerministra Benjamina Netanjahu labējās reliģiski noskaņotās valdības ieceri.

Reformas atbalstītāji esot uzbrukuši žurnālistam un viņa filmēšanas grupai neskaidru iemeslu dēļ, ziņoja vietējie mediji.

Tiek ziņots, daudzi no protestētājiem, kas atbalsta likumprojektu, uz protesta akciju ierasti progresīvajā Telavivā bija ieradušies no citiem valsts reģioniem, jo īpaši no apmetnēm okupētajā Rietumkrastā.

Mediji aplēsuši, ka reformu atbalstītāju demonstrācijā piedalījās aptuveni 50 000, bet ielās izgājuši reformas pretinieku skaits tika lēsts no 50 000 līdz 100 000.

Jeruzalemes parlaments svētdien sāka maratona sesiju, lai pabeigtu pretrunīgi vērtētās tiesu sistēmas reformas pamatu. Balsojums Knesetā varētu būt jau pirmdien. Likums ir daļa no plašāka pakotnes, kas kritiķu vērtējumā apdraud Izraēlas demokrātiju.

Reformas paredz, ka Augstākā tiesa vairs nevarēs atzīt valdības lēmumus par "nesaprātīgiem", un kritiķi bažījas, ka tas varētu veicināt korupciju un patvaļīgu iecelšanu augstos amatos.

Pieaugot saspīlējumam sabiedrībā svētdienas vakarā ar Netanjahu sazinājies Izraēlas prezidents Ichaks Hercogs, prezidentam cenšoties atrast kompromisu starp valdību un opozīciju.

Mediji vēstīja, ka prezidenta un premjera tikšanās notika slimnīcā, kur 73 gadus vecajam Netanjahu tiek ievietots elektrokardiostimulators.

Lai gan Netanjahu ārsti pēc operācijas svētdien uzsvēra, ka viņš "jūtas ļoti labi" svētdien plānotā valdības sēde ir atlikta uz "nenoteiktu laiku".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu