Izraēlas opozīcijas līderis: Valdība grib iznīcināt demokrātiju (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Izraēlas ārlietu ministrs Jairs Lapids
Izraēlas ārlietu ministrs Jairs Lapids Foto: Andrew Harnik/AP

Pirmdien Izraēlas opozīcijas līderis Jairs Lapids vēstīja, ka sarunas ar valdību par premjerministra Benjamina Netanjahu virzīto tieslietu reformu bijušas neveiksmīgas.

"Ar šo valdību nav iespējams panākt vienošanos, kas saglabātu Izraēlas demokrātiju," pirms pirmdien parlamentā gaidāmā balsojuma par asus strīdus un plašus protestus izsaukušo likumprojektu izteicās Lapids.

Valdība grib "saplosīt šo valsti, iznīcināt demokrātiju, iznīcināt Izraēlas drošību, Izraēlas tautas vienotību un mūsu starptautiskās attiecības", brīdināja opozīcijas līderis.

Prezidents Ichaks Hercogs mēģināja veikt vidutāja lomu valdības un opozīcijas strīdā, svētdienas vakarā abām pusēm piedāvājot kompromisa likumprojektu. Kā vēsta mediji, vienošanos nav izdevies panākt.

Desmiti tūkstoši protestētāju svētdien mobilizējās demonstrācijām pret likumprojektu, kas, kā apgalvo kritiķi, apdraud Izraēlas demokrātiju.

kamēr jau mēnešiem ilgi pasaules uzmanību sev piesaistījuši tiesu reformas pretinieku masu protesti, svētdien Telavivas ielās izgāja arī liels skaits demonstrantu, kas pauda atbalstu likumprojektam.

Likumprojekts paredz, ka Augstākā tiesa vairs nevarēs atzīt valdības lēmumus par "nesaprātīgiem", un kritiķi bažījas, ka tas varētu veicināt korupciju un patvaļīgu iecelšanu augstos amatos.

Valdība norāda, ka tiesneši šobrīd pārmērīgi iejaucas politisku lēmumu pieņemšanā, tādējādi graujot līdzsvaru starp dažādajiem varas atzariem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu