Labklājības ministrija rosinājusi daļai pensionāru veikt piemaksas no valsts pamatbudžeta

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Labklājības ministre Evika Siliņa
Labklājības ministre Evika Siliņa Foto: Edijs Pālens/LETA

Kā vienu nākamā gada valsts budžeta prioritātēm Labklājības ministrija (LM) minējusi bāzes pensijas, kas nozīmētu, ka daļai pensionāru maksātu piemaksas no valsts pamatbudžeta, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" pastāstīja labklājības ministre Evika Siliņa (JV).

Viņa skaidroja, ka tiem pensionāriem, kas strādāja, 2012.gadā pārtrauca maksāt piemaksu par katru nostrādāto darba gadu, līdz ar to izveidojās nevienlīdzība, jo tiem, kuri pensionējās agrāk, šī piemaksa tiek maksāta. LM uzskata, ka šī nevienlīdzība būtu jāizskauž.

"Mēs uzskatām, ka būtu adekvāti, ja viņiem šādu piemaksu veiktu, un to varētu saukt arī par pāriešanu uz bāzes pensiju, ka daļēji pensijas tiek piefinansētas no parastā budžeta.

Šobrīd visas pensijas tiek maksātas no sociālā budžeta, jo tās ir iemaksas," sacīja labklājības ministre.

Viņa pauda, ka pensiju daļēja maksāšana no pamatbudžeta LM skatījumā ir nepieciešama, ņemot vērā izveidojušos demogrāfisko situāciju, proti, lielo pensionāru skaitu. Piemaksas no vispārējā budžeta varētu novērst speciālā sociālā budžet apdraudējumu, piebilda amatpersona.

Viņa atzina, ka nākamā gada budžeta kontekstā šis jautājums varētu raisīt nopietnas diskusijas, jo nepieciešamais finansējums ir ievērojams.

LM valsts sekretāra vietniece Diāna Jakaite aģentūru LETA informēja, ka ministrija iesniedza priekšlikumu šīm vajadzībām piešķirt papildu finansējumu 2024.gadam 14,5 miljonus eiro, 2025.gadam - 30,1 miljonu eiro, bet 2026.gadam - 51,4 miljonus eiro.

Vēl viens nākotnē risināms jautājums būs izdienas pensijas, piebilda ministre.

Runājot par pensijām, Siliņa noraidīja izskanējušās bažas par to, ka to indeksācija šogad varētu būt ar mīnusa zīmi, jo likums to nepieļauj. Precīzāks šogad rudenī gaidāmās pensiju indeksācijas koeficients, ņemot vērā visus koeficientus un inflācijas rādītājus, varētu būt zināms augusta beigās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu