Izraēlā turpinās plaši protesti un streiki pret tiesu reformu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: CORINNA KERN

Izraēlā otrdien turpinājās protesti un streiki, kas vērsti pret valdības uzsāktajām tiesu sistēmas reformām.

Bijušais premjerministrs Ehuds Olmerts pat brīdinājis, ka valsts tuvojas pilsoņkaram, jo pret valdību, "ko liela daļa pilsoņu uztver kā neleģitīmu", tiek izvērsta masveida pilsoniskās nepakļaušanās kampaņa.

Nepieredzētā krīze apdraud valsts stabilitāti, norādījis Olmerts.

"Valdība izlēmusi apdraudēt Izraēlas demokrātijas pamatus," intervijā britu sabiedriskajam televīzijas kanālam "Channel 4" izteicies bijušais premjers, kas vadīja Izraēlas valdību laikā no 2006. līdz 2009.gadam.

Viņš piebildis, ka to nedrīkst pieņemt.

Izraēlas lielākā arodbiedrību apvienība "Histadrut" otrdien paziņojusi, ka tuvākajās dienās apsvērs iespēju izsludināt vispārējo streiku.

Tikmēr veselības ministrs Moše Arbels vērsies pret mediķiem, kas izsludinājuši 24 stundu streiku, jo dažviet personāla trūkums licis slimnīcām ierobežot pakalpojumu sniegšanu tikai ar ārkārtējiem gadījumiem.

Darba tiesa devusi rīkojumu streiku pārtraukt.

Kā ziņots, Izraēlas parlaments pirmdien apstiprināja vienu no galvenajiem pretrunīgi vērtētās tiesu sistēmas reformas elementiem, ierobežojot Augstākās tiesas pilnvaras atcelt valdības lēmumus.

Apstiprinātais likumprojekts ir plašākas reformu paketes sastāvdaļa, un reformu pretinieki apgalvo, ka tās apdraudot Izraēlas demokrātiju.

Valdības iecerētās reformas izsaukušas plašus protestus, kas jau mēnešiem ilgi piesaista pasaules uzmanību, taču svētdien Telavivas ielās izgāja arī liels skaits demonstrantu, kas pauda atbalstu likumprojektam.

Likumprojekts paredz, ka Augstākā tiesa vairs nevarēs atzīt valdības lēmumus par "nesaprātīgiem", un kritiķi bažījas, ka tas varētu veicināt korupciju un patvaļīgu iecelšanu augstos amatos.

Savukārt valdība norāda, ka tiesneši šobrīd pārmērīgi iejaucas politisku lēmumu pieņemšanā, tādējādi graujot līdzsvaru starp dažādajiem varas atzariem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu