Latvija iesaistās starptautiskā kampaņā par tīru Baltijas jūru

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
“Glābsim mūsu jūru” kampaņa
“Glābsim mūsu jūru” kampaņa Foto: Lielā Talka

Jau 25 pilsētas apstiprinājušas savu iesaisti šī gada organizācijas “Let’s do it World” iniciatīvā “Glābsim mūsu jūru”. Kampaņa notiks no šā gada 31. augusta līdz 16. septembrim.

Projektā jau iesaistījušās pilsētas un to iedzīvotāji Somijā, Ālandē, Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā, Zviedrijā, Dānijā un Vācijā. No Latvijas dalību pieteikušas septiņas pašvaldības.

“Save Our Sea” ir 2023. gada Eiropas Zaļās galvaspilsētas Tallinas, Helsinku un “Let’s Do It World” kopīgs darbs. Mērķis ir pievērst uzmanību Baltijas jūras vides problēmām un dot iespēju tās krastos dzīvojošajiem rīkoties pašiem un sakopt Baltijas piejūras zonas, pludmales un kāpas.

Jau otro gadu pēc kārtas Pasaules talkas jeb World Cleanup Day organizatori “Let’s do it World” rīko kampaņu, kas orientēta uz Baltijas jūras piekrastes sakopšanu.

Ja pērn organizētajā kampaņā iesaistījās tikai trīs Baltijas valstis, tad šogad pasākums ir daudz plašāks un iekļauj teju visas Baltijas jūras reģiona valstis.

Kampaņa sāksies Baltijas jūras dienā, šā gada 31. augustā, un beigsies Pasaules talkas dienā 16. septembrī. Šo divu nedēļu laikā septiņās Baltijas jūras valstīs notiks dažādas izpratnes veidošanas un piekrastes sakopšanas akcijas.

Vita Jaunzeme, Lielās Talkas vadītāja: “Baltijas jūra un mūsu meži ir Latvijas galvenā vērtība – gan mūsu resurss, gan skaistuma un labsajūtas avots. Ir ļoti būtiski, lai mēs ieguldītu savus personīgos resursus – līdzekļus un darbu – mūsu vērtību saglabāšanā un sakopšanā. Tāpēc man prieks, ka jau otro gadu pēc kārtas varam piedalīties kampaņās, kuru mērķis ir sakopt Baltijas jūru un tās piekrasti.

Lielā Talka ir organizācijas “Let’s do it World” pārstāvis Latvijā un, gatavojoties Pasaules talkai, šī ir lieliska iespēja, lai pievērstu uzmanību Baltijas jūras tīrības problēmām. Šīs kampaņas ietvaros aktualizēsim tik būtisku jautājumu kā mikroplastmasas piesārņojumu, kas sevī ietver arī izsmēķus un citus sīkus plastmasas atkritumus, tostarp izlietotās elektroniskās cigaretes utt. Šim kopīgam mērķim arī veltīts šā gada Pasaules talkas sauklis “Tīra vai netīra vide sākas mūsu galvās!” jo tikai no mūsu zināšanām, izpratnes un rīcības atkarīgs vai piesārņojums arvien turpinās pieaugt, vai arī ikviens no mums darīs visu iespējamo, lai to samazinātu.

No Latvijas kampaņā “Save Our See” jau ir pieteikušas dalību septiņas pašvaldības: Rīga, Jūrmala, Liepāja, Ventspils, Ādažu novads, Talsu novads un Valmieras novads. Lai gan Valmieras novads neatrodas tieši pie jūras, pašvaldības pārstāvji atzina, ka dzīvojot tādas upes kā Gauja piekrastē ir jādomā arī par Baltijas jūras tīrību, jo kā zināms, visas upes tek uz jūru.

Kampaņa “Save Our See” Latvijā norisināsies no 31. augusta līdz 16. septembrim, bet Pasaules talka notiks 16.septembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu