Kā pēc 40 gadiem tika notverts Goldensteitas maniaks

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Džozefs Deandželo
Džozefs Deandželo Foto: Reuters / Scanpix

Bēdīgi slavenais Goldensteitas maniaks 20. gadsimta 70. un 80. gados paveica vairākas nežēlīgas slepkavības un izvarošanas, bet tad pēkšņi izgaisa. Varbūt vēsture par viņu arī būtu aizmirsusi, neliekot stāties likuma priekšā par padarīto, ja vien nebūtu kāda detektīva, kura neatlaidības dēļ 2018. gadā slepkava beidzot tika arestēts un notiesāts.

Ja esi redzējis dokumentālo seriālu “I'll Be Gone In The Dark”, kas skatāms LMT Viedtelevīzijā, tad zini visu par Mišelas Maknāmaras galvu reibinošo ceļu līdz slepkavas notveršanai, kuram 40 gadus pēc desmitiem cilvēku izvarošanas un nogalināšanas Kalifornijā izdevās palikt nesodītam.

VIDEO: FILMAS KACEKLIS

Slepkava un izvarotājs tika arestēts 2018. gadā, kad Maknāmara jau bija mirusi no pēkšņas slimības. Noziedznieks izrādījās 74 gadus vecais Džozefs Deandželo, kurš noziegumu pastrādāšanas brīdī strādāja par policistu. Viņš beigu beigās atzina vainu 13 slepkavībās, kā arī vismaz 50 izvarošanās, laupīšanās un cilvēku nolaupīšanās. Kā pēc tik ilga laika izdevās slepkavu notvert? Par to mēs varam pateikties DNS salīdzināšanai.

Līdz 2011. gadam šī lieta bija klusa, bet tad ar jaunu DNS tehnoloģiju palīdzību tika atrasta saikne starp vairākām izvarošanām Kalifornijas ziemeļos un dienvidos. Tika secināts, ka tās paveicis viens indivīds. 2016. gadā FIB bija izsludinājusi 50 tūkstošus dolāru lielu atlīdzību tam, kurš palīdzēs notvert Goldensteitas maniaku, kurš tika raksturots kā aptuveni 1,80 metru garš baltais vīrietis ar blondiem vai gaiši brūniem matiem un atlētisku ķermeņa uzbūvi. Iespējams, viņš ir apmācīts policijas darbā un ir zinošs militārajās tehnikās, kā arī prot rīkoties ar šaujamieročiem.

Policijas fotoroboti
Policijas fotoroboti Foto: Wikimedia Commons

2018. gadā izmeklētājs Pols Houlss darbojās laboratorijā, lai no Goldensteitas maniaka spermas paraugiem iegūtu pilnu digitālo DNS profilu. Pēc tam viņš to augšupielādēja tiešsaistes DNS pakalpojumu sistēmā “GEDmatch” un ar ģenētikas ekspertes Barbaras Rē-Venteres palīdzību aizdomās turamo skaitu samazināja līdz minimumam.

Vēlāk Barbara ķērās klāt tā laika laikrakstiem, cenšoties atrast kādus pavedienus. 1979. gada 31. oktobra laikrakstā bija pieminēts kāds izbijis policists Džozefs Deandželo, kurš vietējā veikalā pieķerts zogam suņu atbaidīšanas līdzekli un āmuru. Viņa tūliņ sazinājās ar Polu, prasot, vai viņš no aizdomās turamo saraksta ir izslēdzis Deandželo. Tur nu puzles gabaliņi sāka likties kopā.

Daži Goldensteitas upuri minēja, ka uzbrucējs esot teicis: “Es tevi ienīstu, Bonij.” Deandželo bijušo līgavu sauca Bonija. Viņš arī bija iegādājies ieroci rajonā, kur notika vairāki uzbrukumi.

Džozefs Deandželo
Džozefs Deandželo Foto: Wikimedia Commons

DNS paraugus Barbara pēc tam pārbaudīja ar citu programmu, atklājot, ka aizdomās turamajam vajadzētu būt zilām acīm un pāragri zaudējušam matus. Pēc tam tika sagādātas sešu Kalifornijas iedzīvotāju autovadītāja tiesību kopijas, kas atradās aizdomās turamo sarakstā, un tikai vienam bija zilas acis – Džozefam Deandželo.

Policija pēc tam savāca DNS paraugus no Deandželo mājas atkritumu urnas un automašīnas durvju roktura. Tā bija pēdējā nagla Džozefa Deandželo zārkā. DNS paraugi sakrita un ļāva beidzot arestēt un tiesāt Goldensteitas maniaku, kuram beigu beigās tika piespriesti 12 mūža ieslodzījumi.

Džozefs Deandželo tiesā
Džozefs Deandželo tiesā Foto: Reuters / Scanpix

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu