VIDEO Sibīrijā strauji paplašinās kārtējie "vārti uz elli" (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Batagaikas krāteris
Batagaikas krāteris Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Jauns drona video parāda, ka milzīgais mūžīgā sasaluma krāteris Sibīrijā, ko vietējie nodēvējuši par “vārtiem uz elli”, turpina palielināties.

Iespaidīgajā video no putna lidojuma redzams Batagaikas krāteris Sibīrijā, kas tiek uzskatīts par lielāko mūžīgā sasaluma krāteri pasaulē, vēstīts vietnē “Live Science”.

Aptuveni 0,8 kvadrātkilometrus lielais krāteris ir kā gara un dziļa rēta Sibīrijas mūžīgajā sasalumā. Tā, visticamāk, radās mežu izciršanas dēļ 1940. gados; erozija palielināja mūžīgā sasaluma sezonālās kušanas ātrumu, radot lielu krāteri.

VIDEO: BATAGAIKAS KRĀTERIS NO PUTNA LIDOJUMA

Krāteris arī turpina izplesties, ko pierāda ne tika drona uzņemtais video. Gadu laikā to parādījuši arī satelītu uzņēmumi. Līdz ar krātera palielināšanos atklājas arī desmitiem tūkstošu gadu senas atliekas. Piemēram, kādā pētījumā zinātnieku rokās nonāca aptuveni 8 tūkstošus gadu sena bizona gaļa, kas ļāva pētniekiem uzzināt, no kādiem augiem dzīvnieks reiz pārticis.

Pagaidām gan nav skaidrs, cik ātri krāteris izplešas. Vietējie gan apgalvo, ka pēdējos dažos gados zināmās vietās tas palielinājies par 20 līdz 30 metriem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu