OCTA apdrošināšanā vidējās atlīdzības apmērs pirmajā pusgadā sasniedzis 1388 eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Avārijas trijstūris. Ilustratīvs foto.
Avārijas trijstūris. Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

Transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) apdrošināšanā vidējās atlīdzības apmērs šogad pirmajā pusgadā pieaudzis līdz 1388 eiro, pavēstīja Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojā (LTAB).

2023.gada pirmajos sešos mēnešos apdrošināšanas kompānijas un LTAB pieņēmuši lēmumus par OCTA atlīdzību izmaksu kopumā 33,92 miljonu eiro apmērā, kas ir par gandrīz 12% vairāk nekā attiecīgā periodā pērn.

LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins atzīmē, ka OCTA vidējās atlīdzības apmērs turpina pieaugt desmit gadus pēc kārtas - kopš 2014.gada, turklāt tā ir faktiski dubultojusies pēdējo 12 gadu laikā, proti, 2012.gadā OCTA vidējā atlīdzība bija 709 eiro.

"Šis kāpums joprojām galvenokārt saistīts ar pieaugošo inflāciju, auto remonta, medicīnas un rehabilitācijas pakalpojumu cenu kāpumu," skaidro Abāšins.

LTAB arī atzīmē, ka 2023.gada pirmajā pusgadā kopējais apdrošinātājiem pieteikto ceļu satiksmes negadījumu skaits bija 16 161, kas ir par gandrīz 7% vairāk nekā pagājušā gada pirmajos sešos mēnešos.

"Ceļu satiksmes negadījumu skaita pieaugums jāsaista gan ar aizvien pieaugošo reģistrēto transportlīdzekļu skaitu, kas šā gada sešos mēnešos bija 1,21 miljons, kas ir par nepilniem 3% vairāk nekā tādā pašā periodā pērn, gan braukšanas kultūru, kas, joprojām sagādā galvassāpes ne vien apdrošinātājiem un policijai, bet arī lielākajai daļai satiksmes dalībnieku," min Abāšins.

Visvairāk apdrošinātāji atlīdzinājuši nodarītos zaudējumus transportlīdzeklim (77%), cietušajām personām (9,7%) un valsts, pašvaldību iestādēm par ceļu satiksmes negadījumā cietušo ārstēšanu, uzturēšanu ārstniecības iestādēs, kā arī izmaksātajiem pabalstiem (6,8%).

LTAB nodrošina OCTA apdrošināšanas sistēmas darbību valstī. OCTA Latvijā tika ieviesta 1997.gadā, lai nodrošinātu ceļu satiksmes negadījumā cietušo trešo personu interešu aizsardzību. Sākotnēji birojs darbojās Finanšu ministrijas pakļautībā, bet kopš 2004.gada tā ir neatkarīga institūcija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu