"ABLV Bank" lieta: Jurēvics uzskata, ka Fiļa izvaicāšana būtu "klaji pretrunā" ar Latvijas valsts interesēm

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas deputāts Edmunds Jurēvics
Saeimas deputāts Edmunds Jurēvics Foto: Paula Čurkste/LETA

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas deputāts Edmunds Jurēvics (JV) Saeimas Prezidiju aicina izvērtēt, vai komisijas vadītāja Viļa Krištopana (LPV) iecere izvaicāt likvidējamās "ABLV Bank" līdzīpašnieku Oļegu Fiļu nav pretrunā ar valsts interesēm.

Jurēvics atsaucas uz ģenerālprokurora Jura Stukāna februāra vēstuli komisijai, ka attiecībā uz "ABLV Bank" turpinās izmeklēšana un kriminālprocess vēl nav pabeigts. "Komisijas darbība nedrīkst traucēt kriminālprocesa mērķa sasniegšanai," ģenerālprokurora vēstuli citē "Jaunās vienotības" politiķis.

Deputātam bažas, ka Fiļa izvaicāšana nebūs "otrās puses uzklausīšana", bet gan aizstāvības runa, kas varot atstāt negatīvas sekas uz Latvijas valsts interesēm. Politiķis arī atgādina, ka komisijā nav saņemts atbalsts "ABLV Bank" līdzīpašnieka aicināšanai.

Jurēvics uzskata, ka Fiļa aicināšana būtu "klaji pretrunā" ar ģenerālprokurora aicinājumu neiejaukties izmeklēšanas procesā.

Kā ziņots, parlamentārās izmeklēšanas komisijas par finanšu sektora "kapitālā remonta" negatīvo ietekmi priekšsēdētājs Krištopans uz izvaicāšanu parlamentā plāno aicināt bijušo otru lielāko likvidējamās "ABLV Bank" līdzīpašnieku Fiļu.

Pašlaik nav zināms, vai Fiļs uzaicinājumam atsauksies, kā arī tas, kāds juridiskais statuss būtu šādai tikšanās reizei. Ekonomisko lietu tiesa pašlaik skata krimināllietu par iespējamu 2,1 miljarda eiro legalizēšanu "ABLV Bank", kurā Fiļam apsūdzības gan nav uzrādītas, jo, pēc prokuratūras paustā, netika iegūts pietiekams pierādījumu kopums.

Saistībā ar iztaujāšanas plānu parlamentārās izmeklēšanas vadītājs apņēmies konsultēties ar prokuratūru.

Krištopans sēdē akcentēja, ka piedāvā uzaicināt tieši Fiļu, jo viņš neesot iesaistīts kādā tiesvedībā. Komisijas vadītājs akcentēja, ka, piedāvājot izteikties likvidējamās "ABLV Bank" bijušam līdzīpašniekam, "man būs tīra sirdsapziņa", ka ir uzklausīti ne tikai likvidēšanas atbalstītāji, bet arī "cilvēks, kurš pazaudēja banku", kas viņam daļēji piederēja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu