Video Bērns gūst smagas traumas, iebāžot papēžus braucoša velosipēda spieķos

CopyLinkedIn Draugiem X
Velosipēds
Velosipēds Foto: Valsts policija

Šā gada pirmajā pusē ceļu satiksmes negadījumos cietuši jau vairāk nekā 200 bērnu. Lielākoties – kā transportlīdzekļu pasažieri, vēsta Dienas ziņas.

Situācija ir satraucoša un ar katru gadu progresē, tāpēc CSDD sākusi jaunu satiksmes drošības kampaņu “Tava priekšzīme – svarīgākā ceļazīme”. Kampaņas laikā bērnu vecākus aicinās izmantot drošības aizsarglīdzekļus.

Atklājot satiksmes drošības kampaņu, CSDD valdes priekšsēdētājs Aivars Aksenoks

atsaucās uz saņemto vēstuli no BKUS, kur "ļoti asā veidā tika celta trauksme" par to, ka tieši ar elektroskrejriteņiem bērni gūstot visvairāk traumu.

CSDD dati liecina, ka šī gada pirmajos mēnešos ceļu satiksmes negadījumos bērni visbiežāk cietuši kā transportlīdzekļu pasažieri - kā pasažieri cietuši 127 bērni, bet kā gājēji cietuši 78 bērni. Tikmēr ceļu satiksmes negadījumu veidi, kuros iekļuvuši bērni, atšķiras. Visbiežāk - 112 gadījumos - fiksētas sadursmes, 83 gadījumos notikusi uzbraukšana gājējam, bet 38 gadījumos - uzbraukšana velosipēdistam.

Aksenoks papildināja, ka ir būtiski ne tikai ievērot satiksmes noteikumus, bet arī lietot atbilstošus drošības līdzekļus, piemēram, ķiveres un bērnu sēdeklīšus. Vienlaikus CSDD dati liecinot, ka aizsargķiveres lieto maza daļa no visiem velobraucējiem, un teju 70% gadījumu bērni ķiveres neizmanto. Savukārt, pārvietojoties ar elektroskrejriteni, ķiveri kopumā izmanto tikai 7,4% vadītāju. Dati arī rāda, ka gandrīz 40% autovadītāju neizmanto bērnu sēdeklīšus un paliktņus.

To apstiprina Valsts policijas dati - līdz šī gada jūnijam ceļu satiksmes negadījumu skaits, kuros iesaistīti bērni līdz 18 gadiem, salīdzinot ar identisku periodu pērn, ir audzis par 18%.

Ceļu satiksmes negadījumu skaits pieaug vasarā, kad ceļus vairāk piepilda mikromobilitātes līdzekļi, atzīmēja Valsts policijas Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics. Šogad laikā līdz jūnijam, salīdzinot ar pērno gadu, ceļu satiksmes negadījumu skaits, kas notikuši, pārvietojoties ar elektroskrejriteni, un kuros iesaistīti bērni vecumā līdz 18 gadiem, palielinājies par 62%. Liela daļa bērnu elektroskrejriteņus izmanto neatļautā vecumā līdz 14 gadiem.

Satiksmes ministrs Jānis Vitenbergs (NA) norādīja, ka šobrīd finiša taisnē ir grozījumi Ceļu satiksmes noteikumos. Tāpat Saeima ir apstiprinājusi grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredzēs vairākas izmaiņas attiecībā uz elektroskrejriteņiem, piemēram, palielinātus sodus par pārkāpumiem, obligātu ķiveres nepieciešamību un jebkāda transporta vadīšanas tiesības, lai brauktu ar šo transportlīdzekli.

Ik gadu palielinās to bērnu skaits, kas ceļu satiksmes negadījumos gūto traumu dēļ pēc palīdzības vēršas slimnīcā. BKUS dati liecina, ka no šī gada sākuma līdz 20.jūlijam ceļu satiksmes negadījumos cietuši un Bērnu slimnīcā nonākuši 149 bērni, kas ir par 33 bērniem vairāk nekā līdz pagājušā gada jūlija beigām. Pieaug arī bērnu skaits, kas guvuši traumas, pārvietojoties ar dažādiem mikromobilitātes rīkiem, bet šīs situācijas lielākoties esot kritieni, nevis ceļu satiksmes negadījumi.

BKUS virsārste Renāte Snipe atzīmēja, ka visvairāk traumu tiek gūts, braucot ar velosipēdiem - līdz šī gada jūlija beigām, salīdzinot ar tādu pašu laika periodu pērn, bērnu skaits, kuri atzinuši, ka trauma gūta, krītot no velosipēda, ir audzis par 25%. Savukārt par 12 bērniem vairāk nekā pērn traumas guvuši, krītot no elektroskrejriteņiem.

"Skaitļi parāda tikai tendenci, bet mūs satrauc ikkatra bērna drošība un veselība, jo pēc kritiena var būt sekas gan uz visu vasaru, gan smagākos gadījumos uz visu mūžu, tāpēc ir kritiski svarīgi veicināt sabiedrības izpratni par traumām un to sekām, kas iestājas, ja netiek ievēroti drošības pamatprincipi satiksmē," uzsvēra Snipe. Viņa cer, ka noteikumu ievērošana kļūs par ieradumu vecākiem, ne tikai tāpēc, lai izvairītos no soda.

Bērnu slimnīcas virsārste arī pauda, ka labs iemesls sarunai ar bērnu ir, ja redzams, ka cits pārkāpj ceļu satiksmes noteikumus. "Tikai tad, kad mēs to kopīgi izrunājam, līdz bērna apziņai nonāk, ka tā nav pareizi darīt," atzīmēja Snipe. Viņa arī iedrošināja nekautrēties pieiet un aizrādīt, vienlaikus atceroties, ka sarunai jābūt laipnai un vedinošai aizdomāties par iespējamām sekām.

Intervijā Dienas ziņām Snipe pastāstīja par gadījumu, kad

11 gadus vecs puisītis vedis māsu uz riteņa bagāžnieka. Meitenes papēži ievērušies spieķos, un bērns guvis nopietnas papēžu kaulu traumas. "Tie nav unikāli, reti izņēmuma gadījumi, bet ikdiena," saka ārste.

Arī CSDD pārstāvis ir pārliecināts - piemērs, kādu pieaugušie, īpaši vecāki, demonstrē ilgtermiņā, neizbēgami atsaucas arī uz bērniem un jauniešiem un viņu izpratni par drošību ceļu satiksmē.

Šodien atklāta arī ceļojošā ekspozīcija "Priekšzīmes aleja", kas informēs pieaugušos par priekšzīmīgas rīcības ceļu satiksmē nozīmi, veidojot drošus bērnu paradumus uz ceļa. No 3.augusta līdz 17.augustam tā būs apskatāma Rīgā, Centra sporta kvartāla rotaļu laukumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu