Viens no pēdējā laika Latvijā visvairāk apspriestajiem tematiem ir pārtikas cenas. Eksperti jau vairākus mēnešus, īpaši kopš jūnija, norāda, ka pārtikas cenu kāpums nav skaidrojams tikai ar vispārējās inflācijas procesiem, un ka ir pamats aizdomām par tirgus manipulācijām. Tā kā šādi pārmetumi ir ļoti nopietni, tad publiskās debates par šo tēmu ir diezgan asas.

Pārtikas ražotāji vaino veikalniekus, ka tie piemēro nepamatotu uzcenojumu precēm, bet veikalnieki vaino elektrības cenas un ražotājus, kas negrib samazināt savas cenas. Zemkopības ministrs pirms nedēļas nāca klajā ar paziņojumu, ka 300% uzcenojums vietējiem produktiem nav normāla politika, savukārt Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācija (LPTA) pieprasīja ministram vai nu pierādīt, vai atsaukt apgalvojumu par 300%.

Tikmēr pircēji sociālajos tīklos dalās savos novērojumos par pārtikas cenām dažādos veikalos. Jāņogas par gandrīz 50 eur/kg nāk prātā kā skandalozākais, bet ne tuvu vienīgais piemērs. Jautājuma aktualitāte nerimst joprojām. Vēl tikko – ceturtdien - parādījās Agroresursu un ekonomikas institūta apkopotā informācija, ka “Rimi” veikalos tieši Latvijā ir visdārgākās preces, bet “Rimi” steidza komentēt, ka šī cenu atšķirība starp valstīm ir nenozīmīga.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X