NASA pirmo reizi pazaudējusi sakarus ar Starptautisko kosmosa staciju (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Starptautiskā kosmosa stacija
Starptautiskā kosmosa stacija Foto: Shutterstock

Strāvas zudums NASA galvenajā mītnē Hjūstonā uz mirkli patraucējis komunikāciju ar Starptautisko kosmosa staciju (SKS). Tā gadījies pirmo reizi SKS vēsturē.

Pilnībā darbspējīga SKS kļuva 2009. gadā, un pirmo reizi kopš tā laika NASA nācās paļauties uz SKS rezerves kontroles sistēmu, lai atjaunotu sakarus ar astronautiem.

Strāvas zudums Hjūstonā norisinājās 25. jūlijā un ilga 90 minūtes. Pēc tam strāvas padeve un sakari ar SKS tika pilnībā atjaunoti.

“Pašā stacijā problēmu nebija. Tā bija tikai zemes problēma. Nevienā brīdī ierīces vai komanda nebija pakļauta briesmām,” preses konferencē teica NASA pārstāvis Džoels Montalbano.

Strāvas zudums bija plānoto zemes elektroenerģijas sistēmu uzlabošanas darbu rezultāts, tiesa, tas, ka strāva pilnībā pazudīs, nebija gaidīts. Lai nu kā, 20 minūtes pēc strāvas zuduma NASA jau bija sazinājusies ar SKS astronautiem, izmantojot Krievijas moduļa komunikācijas sistēmas. Drīz pēc tam arī tika iedarbinātas rezerves kontroles sistēmas.

Tagad šī problēma ir pilnībā atrisināta un viss darbojas kā pienākas. NASA plāno veikt izmeklēšanu, lai pārliecinātos, ka nākotnē nekas līdzīgs neatkārtosies.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu