NASA zaudējusi sakarus ar 20 miljardus kilometru tālo zondi “Voyager 2” (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
3D ilustrācija: zonde "Voyager" tuvojas Saturnam.
3D ilustrācija: zonde "Voyager" tuvojas Saturnam. Foto: Shutterstock

NASA pazaudējusi kontaktu ar zondi “Voyager 2” - otro vistālāk no Zemes esošo cilvēka radīto objektu visumā. Zonde pašlaik atrodas aptuveni 19,9 miljardus kilometru tālu no mums.

Kā vēstīts NASA paziņojumā, sakarus ar zondi zinātnieki pazaudēja 21. jūlijā pēc tam, kad virkne plānoto manevru noveda līdz zondes antenas pagriešanai par diviem grādiem prom no Zemes. Rezultātā zonde palika viena tālu tumšajā kosmosā. Jāpiemin, ka zonde Saules sistēmas ārējo zonu sasniedza 2018. gada novembrī.

Par laimi, gaidāms, ka sakari ar zondi veiksmīgi atjaunosies, kad tās antena atkal pagriezīsies pret Zemi. Zonde ir ieprogrammēta vairākas reizes gadā restartēt savas antenas novietojumu, lai nezaudētu sakarus ar Zemi. Nākamreiz tas notiks 15. oktobrī, kad arī plānots atjaunot sakarus ar zondi.

"Voyager 2" atrašanās vieta 2018. gada decembrī.
"Voyager 2" atrašanās vieta 2018. gada decembrī. Foto: Wikimedia Commons

NASA zondes “Voyager 1” un “Voyager 2” kosmosā tika palaistas 1977. gada augustā un oktobrī, lai pētītu Saules sistēmas tālākos nostūrus, kā arī nokļūtu ārpus tās. Abas zondes jau sniegušas ārkārtīgi plašu ieskatu attālās planētās, kā arī uzņēmušas daudzu iepriekš nezināmu mēnešu attēlus. Tomēr pat pēc 40 gadiem kopš to došanās kosmosa dzīlēs zondes joprojām apgādā zinātniekus ar unikālu informāciju, ļaujot uz visumu palūkoties no cita skatupunkta.

2012. gadā “Voyager 1” kļuva par pirmo kosmosa kuģi, kas sasniedzis starpzvaigžņu telpu. Vairākus gadus pēc tam arī “Voyager 2” pievienojās savam biedram starpzvaigžņu telpā.

Plānots, ka abas zondes darbosies vismaz līdz 2025. gadam.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu