Izdevies saklausīt "nozaudētās" zondes "sirdspukstus"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

NASA otrdien paziņoja, ka nejauši zaudējusi sakarus ar kosmosa zondi “Voyager 2” - otro kosmosā vistālāk esošo cilvēka radīto objektu. Tagad izdevies saklausīt tās “sirdspukstus”.

1977. gadā kosmosā palaistā zonde pašlaik atrodas aptuveni 19,9 miljardus kilometru tālu no mums. Sakarus ar zondi zinātnieki pazaudēja 21. jūlijā pēc tam, kad virkne plānoto manevru lika zondes antenai pagriezties par diviem grādiem prom no Zemes.

Par laimi, gaidāms, ka sakari ar zondi veiksmīgi atjaunosies, kad tās antena atkal pagriezīsies pret Zemi. Zonde ir ieprogrammēta vairākas reizes gadā restartēt savas antenas novietojumu, lai nezaudētu sakarus ar Zemi. Nākamreiz tas notiks 15. oktobrī, kad arī plānots atjaunot sakarus ar zondi.

Tiesa, tagad zinātnieki domā, ka sakarus ar zondi varētu izdoties nodibināt ātrāk. Nupat ar radioteleskopu tīklu “Deep Space Network” un vairākiem Zemes orbītā esošajiem satelītiem izdevās uztvert zondes signālu, ļaujot pārliecināties, ka tā ir sveika un vesela.

Zinātnieki tagad plāno uz zondi nosūtīt īpašus signālus, kas varētu likt tai pagriezt savu antenu pret mums. Tiesa, iespēja, ka tas izdosies, nav liela.

NASA zondes “Voyager 1” un “Voyager 2” kosmosā tika palaistas 1977. gada augustā un oktobrī, lai pētītu Saules sistēmas tālākos nostūrus, kā arī nokļūtu ārpus tās. Abas zondes jau sniegušas ārkārtīgi plašu ieskatu attālās planētās, kā arī uzņēmušas daudzu iepriekš nezināmu mēnešu attēlus. Tomēr pat pēc 40 gadiem kopš to došanās kosmosa dzīlēs zondes joprojām apgādā zinātniekus ar unikālu informāciju, ļaujot uz visumu palūkoties no cita skatupunkta.

2012. gadā “Voyager 1” kļuva par pirmo kosmosa kuģi, kas sasniedzis starpzvaigžņu telpu. Vairākus gadus pēc tam arī “Voyager 2” pievienojās savam biedram starpzvaigžņu telpā.

Plānots, ka abas zondes darbosies vismaz līdz 2025. gadam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu