Smadzenes ēdošās amēbas atkal uzdarbojas. ASV vēl viens mirušais

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Smadzenes ēdošās amēbas trīs stadijas
Smadzenes ēdošās amēbas trīs stadijas Foto: Wikimedia Commons

ASV Džordžijas štatā kāds cilvēks miris pēc inficēšanās ar retu “smadzenes ēdošo” amēbu, ziņo štata Sabiedrības veselības departaments.

Veselības eksperti paziņojumā raksta, ka šis cilvēks, visticamāk, ar amēbu (Naegleria fowleri), kas iznīcina smadzeņu audus, inficējās, peldoties vietējā ūdenskrātuvē. Sīkāka informācija par upura vārdu, vecumu, dzimumu un rasi pagaidām nav izpausta.

Šis gadījums norisinājies vien nedēļu pēc tam, kad ar šo amēbu inficējās un nomira divus gadus vecs bērns Nevadā.

Amēba ir tik maza, ka to iespējams redzēt tikai ar mikroskopu. Tā dzīvo augsnē un siltā saldūdenī, piemēram, ezeros, dīķos, rezervuāros, upēs un karstajos avotos. Cilvēka organismā tā var nokļūt tikai caur degunu. Pēc tam amēba nokļūst smadzenēs. Hlora dēļ ar šo amēbu reti var inficēties publiskajos baseinos, kā arī tā nav atrodama dzeramajā ūdenī. Ar to nevar inficēties, norijot ūdeni, un tā nevar nonākt no cilvēka cilvēkā.

Amēba parasti izraisa meningoencefalītu – centrālās nervu sistēmas slimību, kas gandrīz vienmēr ir nāvējoša. Simptomi parasti sākas 1 līdz 12 dienas pēc inficēšanās, un to vidū ir galvassāpes, vemšana un drudzis, bet vēlāk – kakla stīvums, krampji, halucinācijas un koma. Pacients parasti nomirst 1 līdz 18 dienu laikā pēc inficēšanās.

Starp 1962. un 2022. gadu ASV ir reģistrēti 157 inficēšanās gadījumi, no kuriem lielākā daļa norisinājusies vasaras mēnešos. No tiem izdzīvojuši ir vien četri cilvēki.

Lai arī risks inficēties ar šo amēbu ir mazs, tomēr eksperti aicina cilvēkus padomāt divreiz, pirms doties peldēties siltā saldūdenī. Ja iespējams, labāk tomēr galvu zem ūdens nebāzt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu