Atbild militārais eksperts Kāpēc ukraiņu pretuzbrukums pirmajās dienās neizdevās? (4)

Intervija
Foto: TVNET kolāža
Jānis Vingris
, TVNET žurnālists, režisors
CopyLinkedIn Draugiem X

Pirmā Persijas līča kara 37 dienās ASV veica 100 tūkstošus bombardēšanas misiju jeb trīs tūkstošus misiju dienā. Ukraiņiem tādu gaisa spēku nav, tāpēc lidmašīnu vietā viņi izmanto izlūkošanas dronus, kas nodod GPS koordinātes savai artilērijai. Tas prasa ilgu laiku un, lai šādā veidā degradētu krievu armiju pirms apjomīga pretuzbrukuma sākuma, ukraiņiem būs nepieciešamas aptuveni 100 dienas - jūnijs, jūlijs un augusts.  Uz TVNET jautājumiem atbild itāļu militārais eksperts Tomass Theiners.

Ir pagājuši aptuveni divi mēneši kopš ukraiņu pretuzbrukuma sākuma. Kā jūs to novērtētu?

Pirmajās dienās ukraiņi mēģināja veikt pretuzbrukumu amerikāņu stilā, un tas viņiem neizdevās. Amerikāņu veids ir uzbrukt tā, lai izvilinātu pretinieku savu vienību ceļā. Piemēram, 2003. gadā, kad viņi virzījās Bagdādes virzienā, irākiešu vienībām bija jādodas tuksnesī un jāmēģina amerikāņus apturēt. Tieši to vēlas amerikāņi – viņu gaisa spēkiem ir iespēja pretinieku iznīcināt. Nobombardēt pretinieku aizmirstībā.

Ukraiņi mēģināja darīt tāpat, bet viņiem nav ASV gaisa spēku. Ukraiņu pirmais pretuzbrukums neizdevās, jo bez gaisa spēkiem to nav iespējams izdarīt. ASV ir vairāk iznīcinātāju nekā pārējai pasaulei.

Tātad ukraiņi nevar cīnīties kā ASV. Ukraiņi atkāpās un nolēma rīkoties citādi. Amerikāņu iznīcinātāji lido virs kaujas lauka, meklē ienaidnieku un nekavējoties to bombardē. Ukraiņi virs krieviem lidina simtiem, ja ne tūkstošiem bezpilota lidaparātu, kas meklē krievu vienības. Droni bombardēt tās nevar, bet, kad tie ir atraduši krievu artilēriju, tankus, munīcijas noliktavas, viņi seko, novēro un gaida, kad krievi apstāsies. Tajā brīdī, kad pretinieks ir apstājies, dronu piloti sazinās ar “Himars” palaišanas iekārtām, artilērijas vienībām, nodod GPS koordinātes un pretinieku iznīcina šādā veidā.

Tas aizņem daudz, daudz vairāk laika nekā ASV gaisa spēkiem. Pirmā Persijas līča kara 37 dienās veica ASV veica 100 tūkstošus bombardēšanas misiju. Tātad trīs tūkstoši misiju dienā, katrā reizē sešas līdz astoņas bumbas vai pat vairāk. Ukraiņi ir spiesti izmantot ļoti lēnu pieeju, uzbrukumam izmantojot tikai divas brigādes. Viņi mēģina izvilināt Krievijas spēkus, lai tie stātos pretī šīm divām ukraiņu brigādēm. Tad ukraiņiem ir iespējams ieraudzīt krievu “Grad” iekārtas, kurām droni seko līdz pat vietai, kur šīs artilērijas iekārtas tiek atkārtoti pielādētas ar raķetēm. Tur atrodas krievu munīcijas krājumi, kravas automašīnas, apkalpe. Tur parasti ir divas, trīs palaišanas iekārtas, tikpat kravas automašīnu un munīcija. Pa šo vietu ukraiņi izšauj “Himars” raķetes.

Tas viss prasa ilgu laiku. Ukraiņi pašlaik iznīcina aptuveni 50–60 Krievijas tehnikas vienību dienā. Tātad, ja viņi vēlas gūt ievērojamus panākumus, lai šādā veidā degradētu krievu armiju, viņiem būs nepieciešamas aptuveni 100 dienas. Tātad jūnijs, jūlijs un augusts.

Krievi to ir sapratuši un uz priekšējām līnijām norīko tikai ļoti nelielas bruņojuma daļas. Viņi nesūta pilnas brigādes, milzīgas vienības.

Tātad tagad notiek Ukrainas ofensīvas pirmā fāze, kas parasti ir ASV gaisa spēku veiktā bombardēšana. Ukraiņi to dara ar droniem un “Himars”. Lēnais temps nav tas, ko gaidīja Ukrainas atbalstītāji Rietumos vai masu mediji. Taču tas nav slikti. Jo pārējās 30–35 brigādes, ko ukraiņi ir sagatavojuši ofensīvai, atrodas mācību poligonos un turpina gatavoties. Ukrainā ierodas “Abrams” tanki, “Bredliji”, “Straikeri”, “Marderi”, “Leopardi” un tā tālāk. Tagad arī turku artilērija. Tas nozīmē, ka šīs brigādes kļūst labākas, spēcīgākas un labāk apmācītas. Un tad kādu dienu ukraiņiem nāksies izvietot šīs vairāk nekā 30 brigādes un uzbrukt amerikāņu stilā, izveidot izrāvienu cauri krievu līnijām. Tā būs ļoti asiņaina diena. Tas ir jāizdara līdz oktobrim, pirms lietus sezonas sākuma. Līdz tam brīdim ukraiņi mēģinās iznīcināt pēc iespējas vairāk krievu aprīkojuma ar “Himars”, “Storm Shadow”, “Excalibur”, kasešu munīciju.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu