Atbild militārais eksperts Cik ļoti Ukrainai ir nepieciešami F-16 iznīcinātāji?

Intervija
Foto: TVNET kolāža
Jānis Vingris
, TVNET žurnālists, režisors
CopyLinkedIn Draugiem X

Krievi nekad neatbildēs. Krievi zina, ka viņiem nav nekādu izredžu. Visa Krievijas jūras flote ar fregatēm un iznīcinātājiem ir 16 vienību liela. Tikpat, cik Itālijas flote. Vismodernākajam Krievijas karakuģim ir astoņas “Kalibr” vai pretkuģu raķetes. Astoņas. Katram ASV iznīcinātājam ir 96 vai 98 šādas raķetes. Tātad par 90 vairāk nekā jebkuram Krievijas iznīcinātājam vai fregatei. Krieviem ir tikai 16 vienības, amerikāņiem 72. Un mēs vēl neesam pieskaitījuši britu, spāņu, itāļu, franču, vācu, poļu, rumāņu un turku floti. Uz TVNET jautājumiem atbild itāļu militārais eksperts Tomass Theiners.

Tas nozīmē, ka lielais pretuzbrukums sāksies bez amerikāņu F-16, par kuriem tik daudz ir runāts?

Jā, bez F-16. Aptuveni četri mēneši būs vajadzīgi, lai apmācītu ukraiņus. F-16 apmācība sastāv no pamatapmācības – kā ar to lidot. Pēc tam seko gaiss–gaiss kaujas apmācība, tad gaiss–zeme kaujas apmācība, pēc tam – ienaidnieka pretgaisa aizsardzības iekārtu meklēšanas un iznīcināšanas apmācība. Tad vēl ir pretkuģu apmācība; ir tik daudz apmācību posmu. Es domāju, ka ukraiņi galvenokārt vēlas notriekt Krievijas iznīcinātājus un spārnotās raķetes. Šobrīd Krievijas iznīcinātājiem ir labāki radari un raķetes ar lielāku darbības rādiusu nekā ukraiņiem. Tāpēc ukraiņi turpina zaudēt pilotus, bet piloti ir ļoti vērtīgi, jo pilota apmācība ilgst gadu. Tātad ukraiņi, izmantojot F-16 ar AIM 120 C un D raķetēm, bet īpaši ar C8 modeli, var pārspēt krievus. Brīdī, kad ukraiņi saņems F-16 ar šīm raķetēm, lomas mainīsies un ukraiņi varēs notriekt krievu lidmašīnas, un krievi pat nevarēs redzēt ukraiņu lidmašīnas. Tas palīdzēs apturēt Krievijas helikopterus un lidmašīnas.

Otrkārt, spārnotās raķetes, piemēram, Kalibr, lido zigzagā ar zemskaņas ātrumu – 700– 800 kilometriem stundā. Ja krievi zina, kur atrodas ukraiņu pretgaisa aizsardzība, tad spārnotā raķete aplido apkārt «Iris-T» sistēmām, un tās vairs nespēj notriekt šīs raķetes.

Taču tā ir zemskaņas raķete, bet F-16 ir virsskaņas lidaparāts. Tas nozīmē, ka F-16 varēs panākt spārnoto raķeti un ar karstuma vai infrasarkano staru meklēšanas raķetēm to notriekt. Tas masīvi palīdzētu Ukrainas pretgaisa aizsardzībai. Un arī samazinātu izmaksas, jo «Patriot» raķetes cena ir 1 miljons ASV dolāru, bet «Sidewinder», ko izmanto F-16, ir tikai desmitā daļa no šīs summas. Tagad ukraiņi izmanto 50. gadu raķetes, lai notriektu «Shahed» dronus. Tādas nav īsti noderīgas pret mūsdienu iznīcinātājiem, bet pret irāņu droniem strādā. Tā ukraiņi ietaupa dārgās, modernās raķetes, kas būs noderīgas pret lielākiem draudiem. Es pat nedomāju, ka ukraiņi izmantos F-16, lai bombardētu krievus, jo tad nāktos lidot tuvu krievu pozīcijām un pretgaisa aizsardzības sistēmām. F-16 ir pārāk vērtīgi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu