Kodolkatastrofas draudi – lieli un pieaugoši (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Vairāk nekā 100 medicīnas zinātniskie žurnāli visā pasaulē vienojušies kopīgā aicinājumā likvidēt kodolieročus, brīdinot, ka kodolkatastrofas draudi ir “lieli un pieaugoši”.

Šis aicinājums publicēts, reaģējot uz Krievijas netiešajiem draudiem Ukrainā likt lietā kodolieročus, kā arī Ziemeļkorejas aktivitātēm kodolieroču testēšanā. Zinātnieki un veselības eksperti brīdina cilvēkus un īpaši valstu galvas par to, cik ļoti kodolieroči apdraud sabiedrības veselību.

“Briesmas ir lielas un pieaugošas. Ar kodolieročiem apbruņotajām valstīm būtu jālikvidē savs kodolarsenāls, pirms tās likvidē mūs,” vēstīts aicinājumā.

Ziņojumā arī teikts, ka jebkāda veida kodolieroču izmantošana būs katastrofāla cilvēcei.

“Pat “limitēts” kodolkarš, kurā izmantoti vien 250 no 13 tūkstošiem kodolieroču pasaulē, uzreiz varētu nogalināt 120 miljonus cilvēku un izraisīt globālu klimata katastrofu un badu, kaitējot diviem miljardiem cilvēku,” brīdināts ziņojumā.

Aicinājums ir reakcija uz bijušā Krievijas prezidenta un pašreizējā Drošības padomes vadītāja vietnieka Dmitrija Medvedeva kārtējiem draudiem lietot kodolieročus, ja Ukrainas pretuzbrukumā tiks apdraudēta Krievijas teritorija, raksta ziņu aģentūra "AFP".

Jāpiemin, ka svētdien, 6. augustā, kodolieroči pirmo reizi tika izmantoti pret civiliedzīvotājiem, proti, 1945. gada 6. augustā ASV uzmeta atombumbu Japānas pilsētai Hirosimai.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu