7 iemesli, kāpēc vērtīgi ir ēst gurķus, cukīni un kabačus

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Gurķi un kabači ir vieni no populārākajiem vietējiem dārzeņiem, ko viegli iekļaut ikdienas uzturā. Kas tajos vērtīgus un kā tie papildina mūsu ikdienas uzturu?

Sezonas laikā gurķis ir lieliska piedeva ikdienas ēdienkartei, ko ieteicams ēst svaigu, stāsta uztura speciāliste Liene Sondore.

1. Maz kaloriju 

Līdzīgi kā citi dārzeņi, gurķi satur maz kilokaloriju – 12 kcal uz 100 gramiem, bet arī satur maz balastvielu – uz 100 gramiem tikai 0,5 gramus, tāpēc ikdienā ir jāēd arī pārējie, balastvielām bagātie dārzeņi. Gurķi nelielās devās satur nātriju, kalciju, fosforu, kāliju – 142 mg uz 100 gramiem.

Bet 100 gramos kabaču un cukini būs aptuveni 18 kcal, 1,1 grams balastvielu un 91 grams ūdens. Līdzīgi kā gurķos, kabačos uz 100 gramiem ir 152 mg kālija.

Foto: Shutterstock

2. Vitamīnu avots

Papildus minētajām minerālvielām gurķi satur arī C vitamīnu un B grupas vitamīnus, kā arī karotinoīdus. Tie palīdz nodrošināt regulāru vēdera izeju, jo veicina zarnu trakta darbību. Kabači satur gan vitamīnus (C vitamīnu un B grupas vitamīnus) un karotinoīdus, gan minerālvielas, piemēram, kāliju, magniju, kalciju un fosforu. Savukārt no antioksidantiem kabačos ir C vitamīns, beta-karotīns, luteīns un zeaksantīns. Košas krāsas, dzelteni kabači būs bagātāki ar antioksidantiem, vairāk tieši to miza. Kabači noder redzes, ādas un sirds un asinsvadu sistēmas veselībai. 

3. Urīndzenošas īpašības

Kabačiem, gurķiem un cukīni piemīt arī urīndzenošas īpašības, un tie palīdz izvadīt no organisma lieko šķidrumu.

4. Nodrošina labu vēdera izeju

Gurķos esošais karotinoīds palīdz nodrošināt regulāru vēdera izeju, veicinot zarnu trakta darbību. Turklāt nereti mēs gurķus ēdam salātos ar Extra virgin olīveļļu, kā arī sēklu un riekstu eļļām, kas patīk zarnu traktam.  Kā skaidro klīniskā farmaceite I. Priedniece, arī kabači satur šķiedrvielas, kas ir nozīmīgi regulārai vēdera izejai. Tās palīdz pret aizcietējumiem. 

Foto: Shutterstock

5. Palīgs šķidruma uzņemšanai

Gurķi satur aptuveni 96 % ūdens, tāpēc tie ir labs slāpju remdētājs. Apēdot vienu svaigu gurķi karstā dienā, jau mazinās slāpes, saka uztura speciāliste L. Sondore. Ja ikdienā ir problēmas uzņemt ieteicamo šķidruma daudzumu – ēdiet svaigus gurķus, pievienojiet tos ēdienam vai ūdenim – svaigas gurķu ripiņas vienas pašas vai kopā ar piparmētru lapiņām piešķirs ūdenim burvīgu aromātu!

6. Diabētiķiem iesakāms

Gurķiem un kabačiem ir zems glikēmiskais indekss, tādēļ tos droši var lietot diabēta pacienti.

Foto: Shutterstock

7. Gurķi skaistumkopšanā

BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece stāsta, ka gurķa vērtīgās sastāvdaļas izmanto skaistumkopšanā veselīgai sejas ādai. To izmanto gan svaigā veidā, gan jau gatavajās maskās, krēmos, losjonos, tonikos un daudzos citos līdzekļos. Ieguvums ir svaiga, tonizēta un mitrināta sejas āda. Tāpat gurķi izmanto arī līdzekļos pret ādas novecošanos un pigmentācijas plankumiem. Turklāt klasisks atvēsinošs un atsvaidzinošs līdzeklis ir gurķu šķēlītes uz acīm, lai mazinātu tumšos lokus ap acīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu