Kāpēc zelts ir tik mīksts? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Zelta stieņi
Zelta stieņi Foto: Shutterstock

Zelts ir visvieglāk kaļamais materiāls. Tas ir tik kaļams, ka to var padarīt plānāku par redzamās gaismas viļņa garumu. Kāpēc zelts ir tik mīksts?

Tiesa, uzreiz jānošķir kaļamība no mīkstuma. Kaļamība ir mērs, cik ļoti materiālu ir iespējams kalt, tam nesalūstot. Zināms, ka zelta lapas var izkalt pat 0,000127 milimetrus plānas – 400 reižu plānākas par cilvēka matu, vēstīts izdevumā “Mental Floss”.

Cietībai savukārt ir dažādas definīcijas, kas atkarīgas no tā, kā tiek pārbaudīts materiāls. Piemēram, Mosa skala raksturo materiāla cietību ar tā spēju ieskrāpēt mīkstāku materiālu. Šajā gadījumā mīkstākais materiāls ir cēzijs, ko iespējams griezt ar sviesta nazi.

Varētu arī teikt, ka mīkstākais materiāls ir dzīvsudrabs, kas istabas temperatūrā ir šķidrs, kā arī to ir vieglāk deformēt nekā zeltu.

Zelta kaļamību ietekmē divi faktori: tā atomu struktūra un veids, kā šie atomi savā starpā sasaistās. Tiesa, arī vara un sudraba uzbūve ir līdzīga zeltam, tomēr tie nav tik kaļami kā tas. Tas nozīmē, ka zelta kaļamību ietekmē arī kāds cits faktors. Metālus veido daudzi sīki kristāli. Iespējams, tieši šo kristālu izmērs varētu skaidrot zelta vieglo kaļamību.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu