Reportāža “Sākumā šausmīgi nopiņņājāmies”: pēc postošās vētras Dobeles novadā valda spītīgs optimisms

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jānis Vingris/TVNET

“Logi izsisti, jo mēs te svinējām,” joko Apguldes iedzīvotāji, cenšoties visi kopā glābt situāciju dzīvojamā namā, kur lielgraudu krusa izdauzījusi logus un sacaurumojusi jumtu. Tomēr jūtams arī nemiers un neziņa par to, vai no pašvaldības gaidāms kāds atbalsts, vai arī ar vētras postījumiem būs jātiek galā pašu spēkiem. Pēc postošās vētras Dobeles novadā TVNET žurnālisti devās uz notikumu vietu, lai dokumentētu vētras sekas. Postaža pavērās daudzviet. Vissmagāk cietusi Tērvetes apkārtne.

Kad izbraucam no Rīgas pirmdien ap plkst. 14:00, stiprs lietus un vējš sasniedzis jau Rīgas nomali. Pa ceļam izdodas sazvanīt Dobeles novada pašvaldību, vēlamies uzzināt apdzīvotās vietas, kur postījumi ir vissmagākie. Mums iesaka zvanīt Dobeles Komunālajiem pakalpojumiem, jo tur iedzīvotāji ziņojot par vētras postījumiem.

Stundas laikā, kamēr braucam līdz Dobelei, uz šo numuru mēģinām zvanīt vairākas reizes, taču tas ir aizņemts. Tātad arī iedzīvotājiem, kas cietuši no vētras, norādīto numuru, visticamāk, sazvanīt bija grūti vai pat neiespējami.

Braucot cauri Jelgavai, redzam, ka bijušas stipras lietusgāzes, taču ievērojamu postījumu nav. Tuvojoties Dobelei, šosejas malās parādās arvien vairāk vētras pēdu, ir daudz vēja aplauztu koku.

Pirmos nopietnos postījumus ieraugām netālu no Dobeles, Virkus kapsētā. Šeit paveras bēdīga aina, visā kapsētā vētras sagāzti un nolauzti koki sakrituši uz kapu kopiņām. Vairāki vīri ar motorzāģiem jau strādā, lai sakoptu postažu. Vispār jau plāns bijis pirmdien kapsētā izpļaut zāli pirms gaidāmajiem kapu svētkiem. Bet tagad pļaušanas vietā jāstrādā ar motorzāģiem.

Pašā Dobelē vētras sekas redzamas vien nedaudz. Ir daudz vēja norautu zaru, pa kādam nogāztam kokam, bet nopietnākus postījumus nemanām.

Braucam tālāk Naudītes virzienā. Gar šoseju daudzviet ir nolauzti koki. Redzams, ka koki bijuši arī uz šosejas, bet tie jau ir sazāģēti un novākti no ceļa.

Naudītē sastopam dažus steidzīgus vietējos, kas stāsta, ka viņiem cietušas gan automašīnas, gan māju logi.

Bet neesot tik traki kā tur tālāk, Apguldē.

Iebraucot Apguldē, paveras skats, kas tiešām atgādina kara ainu pēc kāda sprādziena. Trīs daudzdzīvokļu mājām izsisti visi logi, ēku pakājē jaucas logu stiklu lauskas ar vēl neizkusušiem krusas graudiem.

Kontrasts šai postažas ainai ir paši iedzīvotāji un viņu spītīgais optimisms nelaimes priekšā. “Logi izsisti, jo mēs te svinējām,” kāds pajoko.

Apguldes iedzīvotāji cer sagaidīt atbalstu no pašvaldības, taču uz to brīdi, kad esam ieradušies mēs, vēl valda pilnīga neziņa par tālāko. Vietējie paši saviem spēkiem ķērušies klāt seku novēršanai. Vīri spriež, ko darīt ar sacaurumoto jumtu, citi par postījumiem apziņo pārējos dzīvokļu īpašniekus, kuri tobrīd neatrodas uz vietas.

Rudītes kundze stāsta, ka no sākuma nav sapratusi, kas notiek.

Kādas 15 minūtes esot bijis šausmīgs troksnis, domājusi, ka mājā zibens iespēris.

Arī Monta Grābena pievienojas sarunai un stāsta, ka troksnis bijis kas nepieredzēts. No sākuma esot padomājusi: “Atraduši gan, salūtu taisīt lietus laikā!” Montas kundzes kaķis esot bijis pavisam pārbijies, no trokšņa ieskrējis vannas istabā un nenormāli brēcis, nedevies rokās.

“Te viss ir kā pēc kara,” saka iedzīvotāji. Viss, kas bija nolikts uz balkoniem, ir sakapāts, jumts sacaurumots ar krusas lodēm, apkārt viss logu stiklos.

Augšējo stāvu iedzīvotājiem jau dzīvokļos tek ūdens. Iedzīvotāji spriež, vai vajadzētu mēģināt ar plēvēm nosegt cauro jumtu. “Ko tur ar plēvi, muļķošanās,” nosaka Montas kundze.

Turpat netālu piestājam pie mājām “Slīpi”. Māju saimnieks ar palīgiem jau cenšas labot jumtu, lai varētu uzlikt pagaidu pārsegu.

“Kas tas bija? Kā atomkarš! Sākumā šausmīgi jau nopiņņājāmies,” stāsta “Slīpu” saimnieks un piekrīt mums parādīt sapostīto saimniecību. Ne viņa īpašumā, ne kaimiņu mājās neviens jumts nav palicis vesels.

“Slīpu” dzīvojamā māja izskatās kā apšaudīta ar lielgabalu. Cietis ne tikai jumts un logi, pat mājas apmetums noklāts ar krusas izrautām bedrēm.

Arī dziļāk saimniecībā visur postaža. Sapostītas saimniecības ēkas, sakapāti priekšmeti, košumkrūmi izskatās kā burtiski nomizoti. Ap māju atrasti daudzi krusas nosisti putni.

Arī automašīnas neglābjami sabojātas – izsisti logi, viscaur sabuktētas virsbūves.

"Bija tāds mazs sapnis uz nākamo gadu vecu "auģiku" atrestaurēt. Laikam tas viss beidzās, jo [no mašīnas] nekas vairs lāgā nav pāri palicis," stāsta saimnieks.

Uzspējuši arī aizbraukt pie vecāsmammas, arī tur postījumi, applūdušas mājas. Piedāvājuši aizvest uz Dobeli, kur drošāk, bet vecāmamma esot atteikusies, ar spaiņiem smēlusi ūdeni no grīdas un teikusi, ka ir piedzīvotas arī trakākas lietas.

“Slīpu” māju jaunieši Marta un Kristians bijuši mājās, kad sākusies lielgraudu krusa. Viss esot noticis ļoti strauji, bet pēc tam vispār pazudusi laika izjūta. Kad vētra pierimusi un izgājuši laukā, apkārt izskatījies kā ziemā: koki vispār bez lapām, zeme balta, visapkārt migla.

Marta stāsta, ka Tiktokā redzējusi brīdinājumus par vētru, bet neesot to uztvērusi nopietni.

Kad mājas pirmajā stāvā logs jau bijis izsists, apkārt bijusi tik skaļa dūkoņa, it kā kombains brauktu.

Jaunieši ar mammu un ģimenes suni slēpušies mājas vidū vistālāk no logiem. Kaķītis gan palicis laukā, bijis paslēpies lapenē. Sarunas brīdī kaķis joprojām pārbiedēts, šņāc un saimniekiem rokās nedodas - esot aizdomas, ka varētu būt savainota kāja.

“Zināsim, ka tagad jāpērk mazāki logi,” sarunas beigās vēl nosaka Kristians.

Tālāk aizbraucam līdz Zelmeņiem, kur atrodas Tērvetes novada pašvaldības ēka, bibliotēka un pasts. Tur satiekam darbinieci Mārīti Lejnieci, kas pati dzīvo turpat kaimiņos. Vētras sākumā viņa nav bijusi satraukta - stiprs lietus un vējš jau nav nekas neparasts. Kad sapratusi, kāds negaiss nāk virsū, knapi paspējusi līdz mājām aizskriet.

Kad sarunājamies ar Mārīti, viņas bērni joprojām atrodas pie radiniekiem, netālu no Augstkalnes. Esot sazvanījusi, visi veseli, bērniem viss kārtībā, bet tobrīd vēl nebija novākti koki no ceļa, nevarēja aizbraukt pie viņiem.

Zelmeņos un apkārtnē postījumi ir plaši, krusa nežēlīgi kapājusi visu pēc kārtas, vējš nopostījis atlikušo.

Augstkalnes apkārtnē postaža redzama visur, kur braucam. Sakapāti koki, daži koki vēl daļēji bloķē šoseju, sapostīti angāri, pa laukiem izmētātas atlūzas, nogāzti elektrības stabi. Pa ceļam novērojam divas atsevišķas brigādes, kas steidz atjaunot elektrības padevi dažādās vietās.

Netālu no Augstkalnes sastopam vietējo saimnieku, kas ar palīgiem cenšas izvilkt traktoru ar piekabēm. Piekabēs esot graudi.

Vētra traktoru bija burtiski aprakusi zem nolauztiem kokiem.

Traktoru izdodas izvilkt, taču tas ir mazs mierinājums, ja ņem vērā apkārtējos postījumus labības laukiem. Krusa labības vārpas ir nežēlīgi sakapājusi, vēl nenopļautais ir gājis pilnīgā zudumā.

Mēs dokumentējām tikai dažas epizodes no postošās vētras sekām. Līdzīgi vētras un krusas postījumi ir skāruši plašu teritoriju, zaudējumu apmēri vēl nav apzināti. Pagaidām visur notiek primārie seku likvidēšanas un glābšanas darbi.

Dobeles novada pašvaldība aicina iedzīvotājus, kuriem nepieciešama sociālā palīdzība, izmitināšana un palīdzība vētras seku novēršanā, sazināties ar pagastu pārvaldēm.

Iedzīvotājus, kuriem ir radīti postījumi dzīvesvietās un ir nepieciešama izmitināšana, zvanīt:

Atbalsta centrs ģimenēm (Dace Uzulēna - 27842103),

Grupu dzīvokļi (Guntars Strupka - 25495426),

Lielauces pansija (Inese Valante - 29331374),

Vai sazināties ar sava pagasta pārvaldi.

Ja nepieciešama sociālā palīdzība, Dobeles novads aicina sazināties ar Dainu Purviņu – 25612745.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu