Brazīlijas prezidents Amazones samitā sūdzas par "zaļo neokoloniālismu"

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Filipe Bispo/DPA/Scanpix

Brazīlijas prezidents Luiss Inasiu Lula da Silva valsts ziemeļos Amazones samita noslēgumā sacīja, ka atsakās pieņemt industrializēto valstu notācijas par vides aizsardzību.

"Mēs nevaram pieņemt zaļo neokoloniālismu, ar ko tiek ieviesti tirdzniecības šķēršļi un diskriminējoši pasākumi vides aizsardzības aizsegā un kas neciena mūsu nacionālos noteikumus un rīcībpolitiku," trešdien sanāksmē Belenā sacīja prezidents.

Vēl pirms tam samita saimnieks kritizēja papildu deklarāciju, ko Brisele pieprasījusi plānotajam brīvās tirdzniecības līgumam starp Eiropas Savienību (ES) un Dienvidamerikas ekonomisko aliansi "Mercosur".

Šāda deklarācija par klimatu, vidi un cilvēktiesībām būtu iejaukšanās "Mercosur" valstu - Brazīlijas, Argentīnas, Paragvajas un Urugvajas - iekšējās lietās un palēninātu to ekonomikas attīstību, sacīja Lula.

Prezidents mudināja industrializētās valstis veikt pašām savu ieguldījumu klimata un vides aizsardzībā.

"Pasaules bagātākajiem 10% pieder 75% bagātību, un tie izdala teju pusi oglekļa, kas nonāk atmosfērā," sacīja Lula. "Vides un ekosistēmas devumam, ko pasaulei sniedz tropu meži, ir jābūt taisnīgi un pamatoti godalgotam."

Amazones lietus meži ir nozīmīgs oglekļa dioksīda rezervuārs, un tam ir svarīga loma starptautiskajā cīņā pret klimata pārmaiņām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu