Par vardarbību pret mazgadīgo dēlu kādam jaunam vīrietim piemērota probācijas uzraudzība

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Vidzemes prokuratūra piemērojusi probācijas uzraudzību uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem jaunam vīrietim, kurš bijis vardarbīgs pret mazgadīgo dēlu, liecina publiski pieejamais prokuratūras lēmums.

Lai mazgadīgo dēlu disciplinētu par sliktajām sekmēm skolā un piezīmēm, sodītu par nepakļaušanos izdomātajai kārtībai, vīrietis sistemātiski bērnu sita ar dūrēm - biežāk pa vēderu un atstāja bez ēdienreizēm, parasti viņam netika dotas vakariņas.

Tāpat ilgstoši zēnam bija jāstāv istabā.

Vīrietis arī aizliedza lietot higiēnas piederumus - zobu pastu, dušas līdzekli, kā arī ievērot personīgo higiēnu - mainīt veļu un apģērbu biežāk nekā vienu reizi nedēļā, kā arī mazgāties dušā biežāk nekā vienu reizi trijās dienās.

Puika plēsts aiz matiem, viņam tika izteikti draudi viņu nosist. Puika arī verbāli pazemots, kas kopumā ietekmēja bērna pašcieņu tik ļoti, ka bērns sāka graizīt sev rokas un kājas.

Viņš arī nedrīkstēja bez atļaujas ēst ārpus ēdienreizēm, tai skaitā nedrīkstēja "pa kluso" atvērt ledusskapi, kā arī nedrīkstēja ēst "garšīgās lietas".

Secināts, ka tēva cietsirdīgās un vardarbīgās apiešanās rezultātā bērnam nodarītas psihiskas ciešanas, kas izpaudās bailēs, trauksmē, disociācijās, kauna un vainas sajūtā, paaugstinātu dusmu un pēctraumas stresa simptomos. Tāpat bērns piedzīvojis fiziskas ciešanas.

Noskaidrots, ka vīrieša apgādībā ir divi nepilngadīgi bērni, viņam ir algots darbs, no darba vietas raksturots ļoti pozitīvi, agrāk vairākkārt sodīts administratīvā kārtā - pārsvarā par pārkāpumiem ceļu satiksmē.

2017.gadā vīrietis jau sodīts par analoģisku noziedzīgo nodarījumu ar brīvības atņemšanu uz sešiem mēnešiem ar pārbaudes laiku uz vienu gadu.

Prokurors par personas atbildību mīkstinošu apstākli atzina vaļsirdīgo atzīšanos noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un izdarītā nožēlu. Savukārt atbildību pastiprinošs apstāklis personas rīcībā ir noziedzīgo nodarījumu recidīvs.

Prokurors uzskatīja, ka lietderīgākais sods būtu probācijas uzraudzība, jo jaunietim, kurš viens cenšas audzināt divus bērnus, būtu nepieciešama intensīva savas identitātes un tēva lomas dzīves prasmju apgūšana un esošo zināšanu korekcija. Līdz ar to personai sods nosakāms probācijas uzraudzības veidā un tādā apmērā, kas būtu samērīgs ar izdarīto noziedzīgā nodarījuma raksturu un vainīgā personību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu